economie

Te koop: een vleugje Amerika in het Friese Nijemirdum

20 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

Wie altijd al heeft gedroomd van een boerderij in Amerikaanse stijl, hoeft niet te emigreren.

In Nijemirdum, op een heuvelrug in het Friese Gaasterland, staat zo’n Amerikaanse aandoende boerderij te koop, inclusief veranda om buiten te kunnen zitten. Op de lap grond van 1,7 hectare staat ook een bijpassende schuur met paardenboxen.

Wat nu het huis is, werd in 1979 gebouwd als koeienstal. In 2002 stond het te koop. Een woonbestemming zat er nog niet op. De huidige eigenaren betaalden er daarom maar 350.000 euro voor.

Het was wel een risico, want het doel was verbouwen tot woning. Een juridisch proces later kwam die bestemming er. Vijf jaar lang besteedden ze hun vrije tijd aan hun droomhuis.

De verbouwing kostte ongeveer 250.000 euro. Exclusief arbeidskosten: ze deden vrijwel alles zelf. Het resultaat is een kloek en modern gebouw, met geweldig veel leefruimte: 350 vierkante meter in totaal.

Houtkachel

De woonkamer en keuken vormen één ruimte, visueel gescheiden door een houtkachel. Op de vloer ligt eikenhout. Mooi zijn ook de witgeverfde balken die het dak dragen. De ramen langs de nok maken het er heerlijk licht.

Met vier slaapkamers is het huis ideaal voor een gezin. Thuiswerkers hebben daarnaast voldoende extra kamers in huis. Een basisschool is vlakbij, zwemmen kunnen de kinderen in de zwemvijver. In de glooiende omgeving is het daarnaast prachtig fietsen en wandelen, en het IJsselmeer is vlakbij.

De woonboerderij staat ruim twee jaar te koop. De vraagprijs is in die tijd met anderhalve ton gezakt. Gezien de ligging in het fraaie Gaasterland, de ruimte en de perfecte staat van onderhoud: doen!

Elsevier nummer 35, 29 augustus 2015

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.