Snurkt u of wordt u kaal? De drogist is geen magiër

10 augustus 2015Leestijd: 2 minuten
'Marcel van den Bergh/HH'

Economieredacteur Ron Kosterman spendeerde een vermogen aan drogisterijartikelen die hem helemaal niet hielpen.

Weinig winkels verkopen zoveel nutteloze producten als de drogisterij. Vraag uw tandarts maar eens of het zin heeft om zo’n heel dure tandpasta te kopen die uw tandvlees beter beschermt.

De mijne zei resoluut ‘nee’. Of vertel uw huisarts dat u van alles kocht om dat wratje op uw elleboog weg te krijgen en dat niets hielp. ‘Nee, natuurlijk niet,’ riep de mijne, waarna hij het bultje vakkundig bevroor.

Kaal

Ik heb goed haar. Een van mijn vrienden niet en omdat hij dat niet accepteert, koopt hij zich ongans aan shampoos, oliën en wat dies meer zij. Vele honderden euro’s lichter, is hij op zijn 45ste toch helemaal kaal.

Schimmelnagels, afslanken? Koop niet bij Etos of Kruidvat. Stress, stijf? Loop niet bij DA of De Tuinen binnen voor een relaxerende badolie. Om over homeopathische kwakzalverij maar te zwijgen.

Habbekrats

Het is niet onderzocht, maar ik vermoed dat drogisterijen een heel groot deel van hun winst te danken hebben aan die onzin. Op producten die ze verkopen en die wel nut hebben, zit nauwelijks of geen marge. Pijnstillers, pleisters, deo, scheermesjes, normale tandpasta, shampoo, badschuim en andere bulkgoederen koop je bij supermarkten, discounters als Action en op internet voor een habbekrats.

Wat wel is onderzocht: de werking van anti-snurkmiddelen. De Consumentenbond testte die, omdat snurken, zo stelt de relatiebemiddelaar, ‘een slaapkamerprobleem is waar huwelijken of relaties op kunnen stranden’. Acht snurkers en hun partners werkten mee. Acht producten werden onderzocht.

Slechts twee bleken aan te raden: een kussen en een rugband. Maar al die andere middelen – van bitjes tot en met pleisters – boden geen soelaas. En waar koop je die veelal? Precies. Snurkers en niet-snurkers, ontwaak uit uw droom: de drogist is geen magiër.

Elsevier nummer 33, 15 augustus 2015

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.