economie

Seminar Thierry Baudet: eerst koffie, dan euro afschaffen

25 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

Michiel Dijkstra is economieredacteur van Elsevier. Bezoekt een seminar over de euro van de eurosceptische denktank Forum voor Democratie.

De euro was geen goed idee, dat is duidelijk. Maar hoe nu verder? De eurosceptische denktank Forum voor Democratie wijdt er op een zonnige vrijdagmiddag een studieseminar aan. Dat klinkt groter dan het is. In een smal souterrain aan de Herengracht komen 25 man samen, vooral bejaarden en studenten.

De oprichter van het forum, historicus Thierry Baudet, introduceert spreker Bruno de Haas met de woorden: ‘Als je hem begrijpt, begrijp je niet waarom de euro nog bestaat.’ Dat blijkt nog niet mee te vallen. De Haas, een monetair econoom, gebruikt in zijn verhaal veel termen als ‘optimaal valutagebied’ en ‘risicovrije rente’.

Gevangenis

Het is ook geen gemakkelijk publiek. Als De Haas een zijpad bewandelt over wat eigenlijk een valuta is, wordt er geroepen uit de zaal. ‘Ik ben helemaal uit Breda hier naartoe gereden om over de euro te horen. Dit duurt me te lang,’ zegt een grijze man met een blauw jasje en een aktetas.

De Haas’ betoog bevat veel bekends. Eurolanden zijn te verschillend. IJsland heeft een eigen munt en kwam de crisis te boven. Griekenland, met de euro, niet. ‘IJsland is het enige land waar bankiers in de gevangenis zijn gegooid,’ vertelt De Haas erbij. ‘Dat hadden ze hier ook moeten doen,’ gromt de man uit Breda.

Betalen

Conclusie: Nederland moet betalen. Zo veel dat het land beter uit de euro kan stappen. De Haas rekende het uit, maar zijn rekensom overtuigt niet iedereen. ‘Het kost in uw berekening maar 1 miljard per jaar,’ zegt een vrouw in een donkergrijze jurk teleurgesteld.

De laatste vraag: wat zou De Haas doen als hij het voor het zeggen had? ‘Uit de euro stappen.’ Hoe dan? Maar voor hij kan uitleggen hoe makkelijk de herinvoering van de gulden is, breekt Baudet hem af: tijd voor koffie. Misschien een leuk onderwerp voor een vervolgseminar.

Elsevier nummer 35, 29 augustus 2015

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.