Rijke migrant niet geïnteresseerd in Nederlandse verblijfsvergunning

09 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

De Nederlandse overheid slaagt er nauwelijks in om investeerders en ondernemers naar Nederland te lokken met een verblijfsvergunning. Slechts een enkeling heeft interesse in een ‘gouden visum’ voor Nederland.

Het beleid van de Nederlandse overheid om rijke migranten naar Nederland te lokken door ze een (tijdelijke) verblijfsvergunning voor te houden, heeft nog niet tot succes geleid.

Slechts 1 investeerder

Sinds 1 oktober 2013 kunnen ‘vermogende vreemdelingen’ een verblijfsvergunning krijgen indien zij een bedrag van 1,25 miljoen euro investeren in een bedrijf dat gevestigd is in Nederland.

In bijna twee jaar tijd heeft slechts 1 investeerder op een dergelijke manier een verblijfsvergunning gekregen, blijkt uit cijfers die het ministerie van Veiligheid en Justitie op verzoek van De Telegraaf heeft verzameld. De voorwaarden om een ‘vermogende vreemdelingenvisum’ te krijgen, zouden veel te ingewikkeld zijn. Bovendien is de maximale duur van één jaar voor de verblijfsvergunning niet echt een lokkertje.

Geen succesverhaal

Ook een nieuwe regeling, die startende ondernemers naar Nederland moet trekken, is nog niet echt een succesverhaal. Veertig ondernemers hebben dit jaar een aanvraag gedaan, waarvan er tien een tijdelijke verblijfsvergunning toegewezen hebben gekregen.

Ook deze investeerdersregeling zou te ingewikkeld en niet lucratief genoeg zijn. ‘Die kent te veel barrières. We kijken nu of er belemmeringen kunnen worden weggenomen. Daarbij kijken we onder andere naar de geldigheidsduur van de eerste vergunning. Omdat die maar één jaar geldig is, kan dat tot onzekerheid leiden,’ erkent het ministerie tegenover De Telegraaf.

Concurrentie uit Zuid-Europa

Bedrijven en investeerders halen hun neus op voor Nederland, omdat andere Europese landen veel royaler zijn richting migranten met een goed gevulde portemonnee.

Een Rus, Chinees of andere niet-Europeaan kan in Malta gewoon een EU-paspoort kopen voor 650.000 euro. En in Portugal haalt het investeerdersvisum de bouwsector uit de crisis. Wie 500.000 euro investeert in Portugees vastgoed, krijgt een investeerdersvisum en daarmee toegang tot Portugal én alle andere landen binnen de Schengenzone. Vooral Chinezen, maar ook Russen en Arabieren maken gebruik van de regeling die de Portugese vastgoedsector al zeker een miljard euro heeft opgeleverd.

Afgetroefd

Nederland wordt in de strijd om de rijke migrant dus afgetroefd door landen met veel gunstigere regelingen. Omdat met een EU-paspoort het hele gebied kan worden betreden, maakt het veel investeerders niet uit in welk land ze dat paspoort precies krijgen.

In de praktijk zijn het Zuid-Europese landen als Portugal en Malta die deze rijke investeerders met succes weten te lokken. De armere, laaggeschoolde migranten weten daarentegen de weg naar Noord-Europa wel te vinden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.