economie

Reorganisatie bij chemiereus DSM: bijna 1.100 banen geschrapt

25 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

Het chemie- en voedingsbedrijf DSM ondergaat een flinke kaalslag. DSM schrapt het komende jaar 900 tot 1.100 banen, het bedrijf hoopt daarmee 150 miljoen euro te besparen.

De kaalslag betekent dat er vooral ondersteunende functies zullen verdwijnen. Medewerkers op de afdelingen financiën, personeelszaken, communicatie en juridische zaken moeten vrezen voor hun baan. DSM snijdt niet in de onderzoeksfuncties, maar wil wel dat zij efficiënter gaan werken. De reorganisatie moet eind 2017 zijn afgerond.

Toen DSM deze maand de halfjaarcijfers bekendmaakte, gaf het bedrijf al aan dat het organisatorische veranderingen zou doorvoeren. Een woordvoerder laat weten dat DSM slagvaardiger wil worden door verschillende lagen in de organisatie weg te snijden.

Concurrentie

Het chemiebedrijf heeft de laatste jaren te maken gehad met toenemende concurrentie op het gebied van vitamines. Hierdoor moest er flink worden bespaard op de eigen voedingstak. Ondanks de toegenomen concurrentie steeg de omzet met 2 miljard euro ten opzichte van het tweede kwartaal van 2014.

Toch gaf topman Feike Sijbesma bij de presentatie van die kwartaalcijfers aan dat het bedrijf flink moet bezuinigen. ‘We moeten scherp zijn, want de economische omstandigheden helpen ons niet.’

DSM is gevestigd in meer dan vijftig landen, er zijn ruim 21.000 werknemers actief. Het bedrijf richt zich vooral op de voedingssector met vitamines, speciale voeding voor gezondheidszorg en diervoeding. Ook worden er speciale materialen als kunststof en plastic motoronderdelen geproduceerd.

FNV geschrokken

In een reactie op de reorganisatie laat vakbond FNV weten geschrokken te zijn. ‘Elke verloren baan is er een te veel,’ zegt FNV-bestuurder Wilfred Jonkhout dinsdag. ‘Zeker in een zwakke economische regio als Limburg. Wij zullen knokken voor elke baan die we kunnen behouden.’

FNV zal de uitwerking van de plannen ‘kritisch’ bekijken. ‘We spannen ons ervoor in zoveel mogelijk mensen binnen dan wel buiten DSM weer aan het werk te krijgen. Er ligt een goed sociaal plan dat in ieder geval geldt tot 2018.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.