economie

Maak geen onnodige kosten voor uw betaalrekening

27 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

De prijzen voor betaalrekeningen verschillen per pakket en tussen banken tot wel 50 euro per jaar. Vooral als u extraatjes wil, zijn de verschillen groot.

De vier grote Nederlandse banken, ING, Rabobank, ABN AMRO en SNS Bank, hadden in 2014 samen twintig miljoen particuliere betaalrekeningen, berekende mededingingsautoriteit ACM. Daarvoor rekenen banken hun klanten elke maand, of kwartaal, een bijdrage. Hoe uitgebreider hun betaalpakket, hoe groter die bijdrage.

Niet iedereen heeft zo’n uitgebreid pakket nodig. Veel mensen betalen daarom voor service die ze niet gebruiken, zoals een (tweede) creditcard. Bovendien verschillen de prijzen ook tussen banken flink. Wie zijn betaalpakket tegen het licht houdt, kan jaarlijks tot 50 euro besparen.

Pakketten

Het aantal betaalpakketten waaruit klanten kunnen kiezen, is groot. Wie zijn geldzaken via bijvoorbeeld ING of Rabobank wil regelen, kan – naast een studenten- en jongerenrekening – kiezen uit vier pakketten.

De goedkoopste pakketten bieden bij vrijwel alle banken standaard internetbankieren en een pinpas, waarmee ook in het buitenland kan worden betaald. ASN Bank is de goedkoopste. Die rekent een bijdrage van 1,25 euro per maand, en rekeninghouders ontvangen daarnaast 0,5 procent rente op hun saldo.

Ook SNS geeft klanten rente, 1,15 procent. De bijdrage is 2,50 euro per maand. Het duurste basispakket is dat van ABN AMRO, die elke maand 3,25 euro rekent.

Prijsverschillen

Extraatjes zorgen voor veel prijsverschillen tussen pakketten. Wie bijvoorbeeld hecht aan papieren afschriften – ja, ook dat is tegenwoordig een extraatje – is duurder uit. Zo kost het Rabo TotaalPakket 3,95 euro per maand – dat is ruim twee keer zo duur als een rekening zonder papieren afschriften.

Ook pakketten met een creditcard of een extra betaalpas kosten gauw tweemaal zoveel. Bij ING betaalt u voor een betaalrekening met creditcard jaarlijks bijna 20 euro extra. Dat is zonde van het geld als die kaart daarna in een la ligt te verstoffen.

Een handige website voor wie snel een overzicht wil hebben van de jaarlijkse kosten van verschillende betaalpakketten en wat u voor het geld krijgt, is bankenvergelijking.nl.

Elsevier nummer 36, 5 september 2015

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.