‘In mijn b&b heb ik 9.000 euro geïnvesteerd’

13 augustus 2015Leestijd: 2 minuten
'Guido Benschop'

Als flamencodanser word je niet rijk, ondervond Janine Keijzer (49). Dus begon ze een bed and breakfast in haar huis.

‘Ik studeerde sociologie, maar wilde eigenlijk klassiek pianist worden. Snel afstuderen en dan naar het conservatorium was mijn plan. Tot ik in 1987 de dansers uit de film Carmen in Carré zag. Dat voelde als thuiskomen. Flamenco werd mijn leven.

‘Mijn artiestennaam is La Nina. Als flamencodanser word je niet rijk. Per maand verdien ik er netto 1.000 euro mee. De bed and breakfast die ik in mijn benedenwoning in Amsterdam heb ingericht, levert elke maand nog eens 1.000 euro op. Een mooie combinatie.

‘Daarnaast heb ik een boekingsbureau en schilder ik. Een gast heeft net 1.500 euro geboden voor een enorm schilderij dat boven het bed in de b&b hangt.’

Musical

‘Afgelopen jaar regisseerde ik een flamencomusical met 60 dansers. Het was zo’n succes dat ik het stuk ga verkopen aan een theaterproducent. Via crowdfunding  wil ik nieuwe projecten financieren. Daarvoor kan ik de opnamen van die musical goed gebruiken. Investeerders willen toch eerst wat zien voordat ze investeren.

‘Voor een televisieoptreden liet ik kledingmaker Fátima Canca Arévalo een jurk maken. De stof van Valentino kostte alleen al 350 euro, de totale jurk 1.000 euro. Hij is van zijde, je kunt er goed in zweten. En het opgooien van de rok is een spektakel.

‘Om mijn schouders draag ik een mantón van 250 euro. Vroeger was er een flamencowinkel in Amsterdam, nu moet je die omslagdoeken in Spanje halen.’

Gewei

‘Mijn huis kocht ik vijftien jaar geleden voor slechts 137.500 euro, want de eigenaar moest er snel vanaf. Door de hoge overwaarde kon ik een hypotheek krijgen. Het is nu 4 ton waard. Mijn nettohypotheeklasten zijn zo’n 570 euro per maand.

‘Ik investeerde 9.000 euro in de zeeblauw ingerichte b&b. Gasten betalen 65 euro per nacht ‘Mijn eigen kamers hebben een artistiek en natuurlijk karakter met hout en keramiek. Aan de muur hangt het gewei van een reebok die mijn ex-vriend, een jager, had geschoten. Op de vloer ligt het vel van een Zuid-Afrikaans hert. Prachtig, daar wil ik er meer van. Zo’n vel kost 150 euro.’

Elsevier nummer 2015, 34 augustus 2015

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.