economie

Griekse leningen: Angela Merkel rekent op IMF

16 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

Kunnen de Europese geldschieters nog wel rekenen op steun van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor het derde noodpakket van de Grieken? De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft er alle vertrouwen in.

‘Het IMF nam deel aan de onderhandelingen, het steunt de deal met Griekenland,’ zegt Merkel in een interview met de Duitse zender ZDF. ‘Ik twijfel er niet aan dat de woorden van Lagarde worden omgezet in daden.’

Schuld

IMF-topvrouw Christine Lagarde heeft diverse keren gezegd dat de Grieken meer schuldenverlichting nodig hebben om er financieel bovenop te komen. Dit weekend nog benadrukte Lagarde dat verlichting van de schuld nodig is, omdat deze anders onhoudbaar wordt.

Lagarde roept Europa op ‘concrete toezeggingen’ te doen, om ‘significante schuldenverlichting te realiseren, dat verder gaat dan wat er tot nu toe is overwogen’. Het IMF zal pas in oktober bepalen of het zal deelnemen aan het noodpakket.

Maar een deel van de Griekse schuld wegstrepen, daar wil Merkel – nog – niet aan toegeven.  De Duitse bondskanselier ziet wel ruimte om de looptijd van de lening te verlengen of de rente te verlagen. Of dat ver genoeg gaat voor het IMF, is nog maar de vraag.

Eurozone

Intussen komt de Tweede Kamer woensdag terug van reces, om te debatteren over het nieuwe steunpakket voor Griekenland, meldt de NOS. PVV-leider Geert Wilders is tegen het nieuwe pakket en heeft aangekondigd woensdag een motie van wantrouwen te zullen indienen tegen het kabinet.

De ministers van Financiën van de eurozone gaven vrijdag hun zegen voor het nieuwe noodpakket, ter waarde van 86 miljard euro. Zij stemde in met een uitgewerkte versie van het pakket waar de Europese geldschieters het eerder over eens werden.

Voor Griekenland is het belangrijk dat ook parlementen snel instemmen met de plannen. Op 20 augustus moet het noodlijdende Zuid-Europese land weer een  betaling doen en het land heeft daarvoor een lening nodig.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.