economie

Besparen op je studieboeken? Elsevier geeft tips

03 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

Studenten geven gemiddeld 750 euro per jaar uit aan studieboeken. Wie slim is, kan veel besparen.

Het nieuwe collegejaar komt eraan. Voor veel studenten is het tijd om de benodigde studieboeken aan te schaffen. Een kostbare aangelegenheid: studenten geven gemiddeld 750 euro per jaar uit aan studieboeken, berekende budgetvoorlichter Nibud. Dat kan goedkoper.

Veel studenten kopen de boeken voor hun eerste studieblok in één keer bij één aanbieder. De prijs van een studieboek verschilt echter sterk per aanbieder. Het loont daarom om voor elk boek afzonderlijk websites af te struinen als Bol.com, Studystore en Amazon. Let op: bij Amazon is betalen met creditcard de enige optie, en het verzenden van boeken duurt langer dan  bij andere aanbieders.

Nieuwe druk

Tweedehandsboeken zijn vaak flink goedkoper. Bij de studie pychologie aan de Universiteit van Amsterdam is in het eerste studieblok de zevende editie van het boek Psychology verplicht. Op Bol.com kost het nieuw 130,30 euro, een tweedehands exemplaar, ook de zevende druk, wordt er eind juli aangeboden voor 60 euro.

Uitgevers van studieboeken hebben er een handje van om elke twee jaar een nieuwe druk uit te brengen. Veel boeken hebben meer dan vijf edities, terwijl een nieuwe nauwelijks verschilt van de vorige. Vraag bij de docent na of een wat oudere druk ook mag. Vaak is dat geen probleem. Oudere edities zijn nieuw, maar zeker tweedehands, stukken goedkoper.

Facebookgroep

Veel onderwijsinstellingen hebben eigen databanken en bibliotheken die artikelen en studieboeken (gratis) uitlenen. Huren kan ook. Dit is echter niet altijd goedkoper. Het huren van de zesde editie van Psychology is via verhuursite studieboekendelen.nl duurder dan het kopen van een tweedehandsexemplaar bij Bol.com: 52 euro tegen 13 euro bij Bol.com (inclusief verzendkosten van 1,99).

Studieverenigingen verkopen boeken vaak met 5 tot 10 procent korting. Ook op sociale media zijn ze te koop. Vrijwel elke studie heeft een Facebookgroep, waar ouderejaars hun ‘oude’ boeken verkopen. Wie een vak heeft gehaald, kan vervolgens de boeken zelf verkopen.

Elsevier nummer 32, 8 augustus 2015

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.