economie

Zondag houdt Europese Unie ‘eindtop’ over Griekse crisis

07 juli 2015Leestijd: 3 minuten

Griekenland vraagt de andere eurolanden om een overbruggingsperiode, die financiële problemen in juli zou voorkomen. Zondag wordt een laatste top over de Griekse situatie ingelast.

Europese leiders komen zondag opnieuw bij elkaar voor een top over de Griekse crisis. Het zou dan gaan om een ‘eindbesluit’, zo liet de Italiaanse premier Matteo Renzi dinsdagavond na afloop van de eurotop in Brussel weten. Het is een top met alle 28 EU-landen, niet alleen de eurolanden aangezien er ‘belangrijke beslissingen’ worden genomen, voegde de Duitse bondskanselier Angela Merkel toe. De Grieken moeten wel eerst een formeel verzoek doen voor steun uit het noodfonds ESM.

Eerder vroegen de Grieken de andere eurolanden om een overbrugginsperiode . ‘Het Griekse voorstel betreft een akkoord tot en met het einde van de maand. In die periode kan dan een omvangrijk, levensvatbaar akkoord worden voorbereid,’ zei een Griekse bron tegen persbureau Reuters.

Het eerdere voorstel zou pas woensdag komen, meldt NOS-correspondent Arjan Noorlander op Twitter. De ministers van Financiën kwamen daarmee in feite voor niks naar Brussel. De Grieken zouden steeds meer irritatie oproepen bij de andere eurolanden.

Plan

De Griekse premier Alexis Tsipras zal woensdag deelnemen aan het debat over Griekenland in het Europees Parlement, liet voorzitter Martin Schulz weten. De liberalen in het parlement hadden gevraagd om de aanwezigheid van Tsipras zodat hij kan uitleggen wat hij van plan is met het geld van de Europese belastingbetaler.

In eerste instantie wees Tsipras dit verzoek af, waarna de leider van de liberalen Guy Verhofstadt op Twitter uit zijn slof schoot tegen de Griekse premier. ‘Het is schandalig dat u weigert naar het Europees Parlement te komen. U bent de minister-president van Griekenland, de wieg van de democratie,’ zo luidde de provocatieve tweet.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hierna bevestigde Tsipras zijn aanwezigheid. Volgens Minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem moeten de Grieken nu opnieuw een formeel verzoek om steun indienen. Het verzoek zal worden beoordeeld, maar meerdere Europese leiders hebben al gewaarschuwd dat er strenge voorwaarden voor hervormingen aan eventueel nieuwe steun zullen kleven.

Dijsselbloem zei dinsdag al voorafgaand aan de vergadering nog dat we de nieuwe Griekse voorstellen moeten afwachten voordat er nieuwe conclusies getrokken kunnen worden.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel benadrukte dinsdag na afloop van het eurogroepoverleg dat er nog geen basis is voor onderhandelingen over nieuwe hulp aan de Grieken. Het gaat volgens haar ‘niet meer om weken, maar om dagen’. Ze eist dat de Grieken nu hun verantwoordelijkheid nemen: ‘solidariteit is onlosmakelijk verbonden met eigen verantwoordelijkheid, prestatie met tegenprestatie’.

Griekenland moet snel stappen ondernemen als het land niet nog verder de financiële afgrond in wil storten. Maandag werd bekend dat de Europese Centrale Bank (ECB) geen extra noodsteun aan de Grieken beschikbaar zal stellen. Ook zou het Internationaal Monetair Fonds (IMF) geen nieuwe steun aan de Zuid-Europeanen kunnen verlenen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.