economie

‘Waar ik totaal niet op bezuinig, zijn boeken’

30 juli 2015Leestijd: 2 minuten

Peter Hoppen-brouwers (61) is hoogleraar middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit Leiden.

‘In de jaren zeventig studeerde ik geschiedenis in Leiden, en ik wist toen al dat ik het onderzoek in wilde. Hoewel er na mijn afstuderen een hoge werkloosheid was in Nederland, kreeg ik gelukkig een aanstelling. In 1992 promoveerde ik in Wageningen, inmiddels ben ik hoogleraar middeleeuwse geschiedenis in Leiden. Daarmee verdien ik netto 4.100 euro per maand.

‘Het merendeel ervan gaat op aan mijn huis, een semi-bungalow in Leiden. De hypotheeklasten ervoor zijn per maand 1.200 euro. Een flink bedrag omdat ik na een echtscheiding alleenstaand ben. Ik kocht het huis bovendien in 2002, toen de markt er beter voorstond dan nu. Daardoor is de hypotheek zo’n 25.000 à 50.000 euro hoger dan de verkoopwaarde.

‘Om dat gat op te vangen, leg ik steeds tussen de 250 en 300 euro opzij. Zo’n zelfde bedrag reserveer ik voor onderhoud. Naast mijn huis kost de studie van mijn zoon in Wageningen behoorlijk wat geld: 700 euro per maand. Mijn dochter is al afgestudeerd.

Vakliteratuur

‘Aan kleren geef ik weinig uit. Misschien 200 euro per jaar. En mijn laatste grote uitgave was ­vorig jaar: mijn auto was kapot, dus kocht ik voor 3.000 euro een elf jaar oude Nissan.

‘Waarop ik totaal niet bezuinig, is vakliteratuur. Als ik denk dat een boek nuttig is voor mijn werk, bestel ik het direct. Dat kost me elke maand al snel 300 euro. Het oudste boek dat ik heb, is van Titus Livius, en werd in de zestiende eeuw in Venetië gedrukt. Ik kocht het in een antiquariaat voor omgerekend 90 euro.

‘Ik investeer ook graag in kunst. Zo koop ik zo nu en dan foto’s van moderne kunstenaars. Een van de fraaiste exemplaren die ik heb, is van de Russische fotografe Katerina Belkina. Die kostte 4.000 euro.

‘Dertig jaar geleden droomde ik ervan ooit voldoende geld te hebben om een huisje te kopen in het buitenland. Dat is nog steeds mijn wens, maar door mijn hoge lasten heb ik weinig mogelijkheden om elke maand voldoende geld opzij te leggen.’

Elsevier nummer 32, 8 augustus 2015

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.