economie

Spanning eurogroep stijgt: dit moet u weten

11 juli 2015Leestijd: 2 minuten

De Grieken moeten hun beste beentje voorzetten, willen zij het vertrouwen van de andere eurolanden terugwinnen. Dat was de teneur voordat de ministers van Financiën de vergadering van de eurogroep betraden.

Het overleg tussen de negentien eurolanden (inclusief Griekenland) zal dan ook lastig zijn, zei voorzitter Jeroen Dijsselbloem toen hij arriveerde. De eurogroep begon met de onderhandelingen rond 15.30 uur.

De vraag is of de nieuwe Griekse minister Euklides Tsakalotos – de opvolger van Yanis Varoufakis – het vertrouwen kan herstellen. Gebeurt dat niet, dan is de kans heel klein dat het tot echte onderhandelingen komt over een derde steunpakket voor het Zuid-Europese land.

Gaan de Grieken nu eindelijk eens waarmaken wat ze beloven: namelijk flinke, ingrijpende hervormingen, en bezuinigingen op de staatsuitgaven?

* ‘Op papier zijn de voorstellen niet goed genoeg en als ze dat op papier al wel zijn, dan is de vraag of ze wel van de grond komen,’ zei Dijsselbloem. Hij vroeg zich dan ook hardop af of ‘de Grieken echt gaan doen wat ze beloven en of ze de maatregelen ook gaan doorvoeren’. Volgens Dijsselbloem zijn dat de belangrijkste hobbels die zaterdag genomen moeten worden. ‘Dit wordt een moeilijk overleg.’

* Het vertrouwen in de Grieken heeft bij de eurolanden een flinke deuk opgelopen, zei staatssecretaris Eric Wiebes (VVD), die Nederland vertegenwoordigt omdat Dijsselbloem de voorzitter is. ‘Dit gaat over voorstellen die massaal zijn afgewezen en waarover de Griekse regering zei dat het ook het beste was deze te verwerpen. Daar zijn grote zorgen over.’ Wiebes wil echt zeker weten dat de Griekse regering deze plannen ook daadwerkelijk van plan is uit te voeren. De Grieken zullen nog wel een aantal toezeggingen moeten doen voordat eurolanden bereid zijn verder te praten, zei hij.

* Ook de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble had het over ‘buitengewoon ingewikkelde gesprekken’. Ook hij uitte zijn zorgen of de Griekse regering wel van plan is de plannen uit te voeren. Eerder zou de christendemocraat nog hebben gezegd dat de voorstellen van Athene ‘inadequaat‘ zijn. Later werd dat ontkend door een woordvoerder.

* De Franse minister Michel Sapin toonde zich de grootste voorstander van Griekenland. Hij noemde de voorstellen een goede basis om onderhandelingen te gaan beginnen en hij riep de eurogroep op Griekenland te ondersteunen ‘als er voldoende vertrouwen is’.  Komt ook het controversiële onderwerp schuldenverlichting op tafel – iets waar de Duitsers zich totaal niet in kunnen vinden? Als het aan de Fransen ligt wel. In een interview met de Duitse krant Die Welt zei de Franse minister van Economische Zaken Emmanuel Macron dat een reddingsplan voor Griekenland ook een vermindering van de schuldenberg moet inhouden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.