Schäuble: ‘Grexit mogelijk een betere weg voor Griekenland’

16 juli 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Het is niet mogelijk om een deel van de Griekse schuld kwijt te schelden, zolang het land in de eurozone zit. Een Grexit zou wellicht een beter weg zijn voor het noodlijdende Griekenland.

De in Griekenland zo gehate Duitse minister Wolfgang Schäuble zegt in een gesprek met het Duitse radiostation Deutschlandfunk dat Griekenland nog een lange weg heeft te gaan.

Schuldsanering

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) concludeerde in een rapport dat de Griekse schuld zonder gedeeltelijke kwijtschelding te hoog zou oplopen. De geldschieters willen niets van kwijtschelding weten, al krijgen de Grieken wel soepelere leenvoorwaarden.

Voor Schäuble is kwijtschelding geen optie: ‘Niemand weet of het zonder schuldsanering wel lukt. Maar dat is de situatie.’

In de nacht van woensdag van donderdag stemde het Griekse parlement in met het akkoord dat maandag in Brussel werd gesloten. ‘We zijn nu een stap verder,’ zegt Schäuble daarover. ‘Het zijn moeilijke debatten in Griekenland.’

Hoewel de minister van Financiën een Grexit nog niet uitsluit, benadrukt hij dat het belangrijk is dat de Grieken doen wat zij hebben beloofd. ‘Wij moeten Europa bijeen houden en vooruit helpen. Daarbij hoort dat men zich aan afspraken houdt, anders ontbreekt het vertrouwen.’

Belangrijk is dat Griekenland zich in de toekomst zelf kan redden en op eigen benen kan staan. ‘Het gaat erom dat Griekenland zich op eigen kracht de levensstandaard kan veroorloven die het zich wil veroorloven.’

Bang

Tijdens de onderhandelingen met Griekenland heeft Schäuble zich zo hard opgesteld, dat de Griekse premier Alexis Tsipras bang van hem werd. Voor een overleg met onder anderen bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande, vroeg Tsipras aan Merkel of zijn minister van Financiën Efklidis Tsakalotos ook kon aanschuiven.

‘Natuurlijk,’ antwoordde de bondskanselier, meldt de Volkskrant. ‘Dan haal ik Schäuble erbij.’ Toen trok Tsipras wit weg en zei ze snel: ‘Grapje.’

Rutte zou zich in Brussel ook hard hebben opgesteld, waarna hij een uitnodiging kreeg van voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad om bij het overleg aan te sluiten. ‘Rutte is de informele leider van de groep haviken,’ zegt een ingewijde tegen de krant.

Poster met Schäuble in het centrum van Athene (foto: AFP)

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.