Omzet Twitter valt niet tegen, toch koersval: hoe zit dat?

29 juli 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Licht positieve cijfers op Wall Street woensdag, maar wel een opvallende daler: Twitter. En dat terwijl de gisteren gepubliceerde omzetcijfers niet tegenvallen. Hoe zit dat precies?

De internetonderneming verloor op de beurzen in New York ruim 10 procent, nadat beleggers hun aandeel massaal verkochten. Dinsdagavond reageerden veel beurshandelaren aanvankelijk nog positief op de bekendgemaakte kwartaalcijfers.

De omzet steeg in het tweede kwartaal van dit jaar met 61 procent naar 502,4 miljoen dollar, terwijl analisten er rekening mee hielden dat de omzet 481,9 miljoen dollar zou bedragen. Daardoor liep het nettoverlies terug naar 136,7 miljoen dollar, een daling van 5,5 procent – minder dan werd verwacht.

Bereik

Maar al snel verdampte het optimisme. Beleggers trokken zich weinig aan van de redelijke cijfers, en lijken zich vooral zorgen te maken over het bereik van Twitter. De groei van het aantal gebruikers valt namelijk vies tegen.

Het bedrijf, onder leiding van de interim-ceo Jack Dorsey, gaf openlijk te kennen dat de aanwas van het aantal nieuwe gebruikers ‘onaanvaardbaar’ is. Het bestuur zou volgens Dorsey ‘zeer ongelukkig zijn‘ over het bereik van Twitter, ook onder adverteerders. Twitter (maandelijk 316 miljoen gebruikers) is heel wat kleiner in vergelijking met bijvoorbeeld Facebook (per maand meer dan 1,4 miljard gebruikers).

Het aantal maandelijkse gebruikers steeg in het tweede kwartaal met 8 miljoen ten opzichte van het eerste kwartaal, maar de toename was te weinig om de tijdelijke topman te kunnen bekoren. Volgens hem moet Twitter zijn aanbod versimpelen, zodat de waarde van het sociale netwerk beter zichtbaar wordt. Twitter blijft nu eenmaal moeilijk om te gebruiken. aldus Dorsey. Het bedrijf overweegt een nieuw ontwerp, waarbij belangrijke berichten een plaats bovenaan de tijdlijn zouden krijgen

Talent

Overigens is het acht jaar oude Twitter nog altijd goed voor meer dan 20 miljard dollar, maar sinds april is het aandeel ongeveer met een derde in waarde gedaald.

Intussen verlaten steeds meer medewerkers het bedrijf. The Financial Times onderzocht wat er aan de hand is, en zag dat zeker 450 personeelsleden het bedrijf het afgelopen jaar vaarwel hebben gezegd.

De krant spreekt zelfs van een ‘war on talent’. In Silicon Valley zou een strijd bezig zijn om het binnenhalen van talentvolle medewerkers. Start-ups kapen werknemers bij andere bedrijven weg.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.