economie

Na de banken gaat ook de beurs in Griekenland opnieuw open

31 juli 2015Leestijd: 2 minuten

De aandelenbeurs in de Griekse hoofdstad Athene opent vanaf maandag, na vijf weken te zijn gesloten, weer de deuren. Maar er zijn nog wel beperkingen van kracht voor lokale handelaren.

Dat meldt het bedrijf achter de Griekse aandelenmarkt, nadat het ministerie van Financiën vrijdag dan eindelijk toestemming had gegeven voor de heropening. Die werd de afgelopen tijd al diverse keren uitgesteld.

Beperkingen

De Athens Stock Exchange (ASE) is sinds eind juni dicht op last van de overheid. Dat gold ook voor de banken. De Griekse autoriteiten gooiden de financiële sector op slot om te voorkomen dat het noodlijdende Zuid-Europese land zou omvallen door de enorme uitstroom van kapitaal naar het buitenland.

In de week voor het sluiten van de Griekse beurs, op maandag 29 juni, steeg de ASE-index 16 procent, na een verlies van 18 procent in de voorgaande vier weken. Er zijn nog wel altijd beperkingen.

Zo mogen Griekse handelaren alleen aandelen kopen met nieuw geld, bijvoorbeeld uit buitenlandse fondsen. Overboekingen naar het buitenland mogen nog niet. Buitenlandse investeerders krijgen geen restricties opgelegd. De bedoeling is dat de beperkingen langzamerhand worden afgebouwd

Derde steunpakket

Het overleg tussen Griekenland en de internationale geldschieters gaan intussen een nieuwe ronde in. Een van die (cruciale) kredietverleners is het Internationaal Monetair Fonds (IMF), maar of deze steun zal verlenen aan het derde steunpakket voor Griekenland is nog maar zeer de vraag.

Volgens berichtgeving in The Financial Times bestaat daarover twijfel. Medewerkers hebben het bestuur verteld dat Griekenland wat hen betreft veel te weinig onderneemt om de grote problemen waar het land mee kampt, aan te pakken.

Het lijkt erop dat het fonds een beslissing over een nieuw noodpakket voor zich uitschuift. Pas als er overeenstemming is bereikt over een aantal hervormingen, zou het IMF willen deelnemen aan de ‘tweede fase’ van gesprekken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.