economie

Kritiek op pensioeningreep DNB: wat is er aan de hand?

15 juli 2015Leestijd: 2 minuten

Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) heeft besloten om de rekenrente, waarmee pensioenfondsen hun vermogen berekenen, te verlagen. De vaste rekenrente wordt vanaf woensdag vervangen door een rente die meebeweegt met de marktrente.

De rekenrente (UFR) daalt van 4,2 procent naar 3,3 procent. De ingreep is nodig vanwege de lage rentestand in Europa, meldt de DNB in een verklaring.

Feitelijke premie

De rente waar pensioenfondsen mee rekenen, begon te ver af te wijken van de ‘echte’ rente. DNB voert de nieuwe rekenrente in om op lange termijn meer zekerheid te creëren voor alle pensioendeelnemers: gepensioneerden en premiebetalers, jong en oud.

Volgens de toezichthouder zal de ‘kostendekkende’ pensioenpremie door de nieuwe rekenmethode gemiddeld met 4 tot 5 procent stijgen. Of de fondsen dit zullen doorrekenen in hun feitelijke premie – die werknemers die zijn aangesloten bij een fonds dus moeten betalen – hangt af van de keuze die ze maken. Dat blijkt pas later dit jaar. Diverse fondsen vragen volgens de DNB een hogere premie dan noodzakelijk, waardoor ze de premie nu niet hoeven te verhogen.

Het zal daarnaast langer duren voordat de pensioenen opnieuw kunnen worden aangepast aan de koopkracht. DNB schat dat de dekkingsgraad van de fondsen als gevolg van de maatregel gemiddeld met ongeveer 3 procentpunt omlaag gaat.

De komende jaren loopt de dekkingsgraad mogelijk verder terug, als de rekenrente nog verder daalt. De dekkingsgraad geeft aan in hoeverre fondsen aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Het is de belangrijkste graadmeter voor de financiële toestand van pensioenfondsen.

Reacties

De reacties zijn niet van de lucht. De Pensioenfederatie is ‘zwaar teleurgesteld’. De koepel van alle Nederlandse fondsen spreekt van een slechte maatregel die gepensioneerden en werknemers onnodig dupeert. ‘Met deze aanpassing worden de pensioenen nog harder meegesleurd met de effecten van het Europese opkoopprogramma,’ aldus directeur Gerard Riemen.

Voor ouderenorganisatie ANBO is het onbegrijpelijk dat DNB juist nu met deze maatregel komt. Het pensioen is de laatste jaren al 14 procent minder waard geworden, zegt ANBO-directeur Liane den Haan. De ouderenorganisatie ‘pleit er voor om deze maatregel pas in te voeren als de kapitaalmarkten weer – ongemanipuleerd – tot rust zijn gekomen,’ zegt zij.

In De Telegraaf zegt staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) dat zij niet van plan is om actie te ondernemen naar aanleiding van de pensioeningreep. Volgens haar is dat toch aan de toezichthouder. ‘De staatssecretaris gaat hier niet over,’ zegt zij.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.