economie

Gedrag van Griekenland baart vooral de Duitsers zorgen

05 juli 2015Leestijd: 2 minuten

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank Walter Steinmeier maakt zich zorgen over de spanningen binnen de Europese Unie. De grootste oorzaak hiervan is volgens hem de Griekse crisis.

Dat zei hij zondag in een interview met het Duitse blad Tagesspiegel am Sonntag. De EU bevindt zich volgens Steinmeier momenteel in een uitzonderlijke situatie: ‘de fundamenten van Europa staan onder druk’.

Zwakke plekken

Naast Griekenland, zijn de oorzaken van de spanningen de onenigheid over het opnemen van vluchtelingen en de relatie tussen de EU en Groot-Brittannië. Deze zwakke plekken zouden volgens de minister ruimte scheppen voor populisme.

De Duitsers, die van alle EU-landen het meeste geld in het noodlijdende land hebben gepompt, zijn zeer teleurgesteld in de opstandige acties van de Griekse premier Alexis Tsipras.’Volgens Merkel schenden de Grieken ‘de beginselen van onze samenwerking’ en voert Tsipras een te ‘hard en ideologisch beleid’.

Niet langer beschikbaar

Martin Schulz, chef van het Europees Parlement, sprak zich zondag tegen persbureau Reuters ook dreigend uit over Griekenland. ‘Zal Griekenland na dit referendum nog steeds in de euro zijn? Zeker, maar als ze nee zeggen zullen ze een andere munteenheid moeten introduceren.’ De euro zal dan volgens hem niet langer beschikbaar zijn voor de Grieken.

‘Op het moment dat iemand een nieuwe munteenheid introduceert, verlaten zij automatisch de eurozone. Dit element geeft mij hoop dat het Griekse volk vandaag geen ‘nee’ zal stemmen’, zei de EP-voorzitter.

De Grieken kunnen zondag tot 19.00 uur lokale tijd hun stem uitbrengen in het Griekse referendum. De resultaten worden naar verwachting rond middernacht bekendgemaakt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.