‘Eurogroep is orkest en Schäuble is de dirigent’

13 juli 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De afgetreden Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis haalt in zijn eerste interview sinds zijn aftreden hard uit naar zijn voormalige onderhandelingspartners. Volgens Varoufakis is de eurogroep een rare club die zonder juridische grondslag in het geheim ingrijpende beslissingen neemt.

Onderhandelingen hebben nooit echt plaatsgevonden, zegt Varoufakis die voor het eerst sinds zijn aftreden zijn mond open doet tegen de Britse site newstatesman.com.

Zweeds volkslied

De onderhandelaars bleken ongevoelig voor de economische argumenten van Varoufakis voor een herstructurering van de schuldenlast.

‘Dan breng je een onderwerp naar voren waar je echt heel hard aan hebt gewerkt, om er zeker van te zijn dat het logisch coherent is, en het enige wat je dan kreeg waren uitdrukkingsloze blikken. Net alsof je helemaal niets had gezegd. Ik had net zo goed het Zweedse volkslied kunnen zingen. De reactie zou hetzelfde zijn geweest.’

Duitsland bepaalt

Volgens Varoufakis had Duitsland van tevoren al bepaald dat het geen meter zou prijsgeven, aangezien de Griekse regering de schuldendeal al had geaccepteerd. En de rest van de eurogroep doet wat Duitsland zegt, meent Varoufakis.

‘De eurogroep van ministers van Financiën is als een goed afgestemd orkest en Schäuble is de dirigent.’

Eurogroep bestaat niet

De maandag herkozen eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem (PvdA) maakte zich impopulair bij Varoufakis door de Grieken buiten te sluiten toen hij een statement naar buiten wilde brengen zonder Griekse consensus. Toen Varoufakis ambtenaren vroeg of dit eigenlijk wel kon, zei één van hen: ‘Nou, de eurogroep bestaat juridisch helemaal niet. Er is geen verdrag dat ten grondslag ligt aan deze groep’.

Varoufakis vindt het vreemd dat een groep die feitelijk niet bestaat zo veel invloed heeft: ‘We hebben hier dus een niet-bestaande groep die de grootste macht heeft over de levens van Europeanen. De groep hoeft aan niemand verantwoording af te leggen, aangezien de club juridisch niet bestaat; er worden geen notulen bijgehouden; alles is vertrouwelijk. Geen burger komt erachter wat er binnen deze groep wordt gezegd. Dit zijn bijna beslissingen op leven en dood en geen enkel lid hoeft daar verantwoording over af te leggen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.