economie

Beurskoersen in China in vrije val: wat is er aan de hand?

07 juli 2015Leestijd: 2 minuten

Alle ogen zijn gericht op de Griekse schuldenberg, maar intussen zijn er in het economisch veel belangrijkere China grote zorgen over de economie en de aandelenmarkten. Dit speelt er.

Buitenlandse investeerders blijven in hoog tempo aandelen lozen, en Chinese aandelen die sinds medio juni gemiddeld bijna een derde minder waard zijn geworden: de zorgen over de economie van China nemen toe.

Beleggers zijn bang dat de neergang van de aandelenbeurzen leidt tot een instabiele economie – de tweede van de wereld – juist nu de economische groei in het grote Aziatische land toch al vertraging heeft opgelopen.

Het is de autoriteiten nog niet gelukt om een einde te maken aan de vrije val van de beurskoersen. Naar schatting 2.600 miljard euro is in rook opgegaan.

Penibel

Een verklaring van premier Li Keqiang, waarin hij in elk geval probeerde om de zorgen over de staat van de economie weg te nemen, werkte averechts: de onrust nam toe, omdat hij niets zei over de situatie op de beurzen.

Die is penibel. Maandag leek het even goed te gaan, toen de beurzen zich stabiliseerden, nadat de overheid had aangekondigd de aanhoudende koersdalingen te stoppen.

Maar dinsdag ging het wederom goed mis: de aandelenmarkt ging na de verklaring opnieuw onderuit. In Shanghai verloor de belangrijkste beursgraadmeter 1,3 procent. Het waren vooral de kleinere fondsen die flinke klappen kregen te verduren. De onverwachte koersval komt hard aan, en zorgt voor bezorgde reacties. Is de Chinese overheid – die nota bene heeft aangemoedigd tot de vele beursgangen – wel in staat om de problemen het hoofd te bieden?

Beursklimaat

Uit documenten die dit weekeinde werden gepubliceerd, blijkt dat achtentwintig beursgangen zijn onderbroken vanwege het verslechterde beursklimaat. Bedrijven mogen voorlopig niet naar de beurs.

Ondernemingen moeten ook ophouden met het uitgeven van meer aandelen. Dit om te voorkomen dat een stijgend aantal aanbod van aandelen de koersen verder onder druk zet. Chinese bedrijven hebben een manier gevonden om investeerders ervan te weerhouden aandelen te verkopen: de handel stilleggen. In totaal gaat het om een ‘bevroren’ bedrag van 1,4 biljoen dollar, meldt Bloomberg.

Eerder hadden een renteverlaging en versoepeling van de regels voor kredietverlening nog niet het gewenste, kalmerende effect. De val van de Chinese beurzen kwam overigens na een periode van sterk gestegen aandelenkoersen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.