economie

Alexis Tsipras wil oplossing, maar geen verdere bezuinigingen

08 juli 2015Leestijd: 2 minuten

Het Griekse volk heeft de Griekse premier een mandaat gegeven om ‘een sociaal rechtvaardige oplossing’ voor het Griekse probleem te zoeken. Nog verder bezuinigen wil hij niet meer.

De Griekse regering wil een oplossing voor de enorme financiële problemen, zonder dat er verder wordt bezuinigd. Want de ingrijpende besparingen hebben ons land aan de rand van de afgrond gebracht, zei de Griekse premier Alexis Tsipras in een toespraak tot het Europees Parlement in Straatsburg, woensdag.

Explosie

De bezuinigingsprogramma’s van de afgelopen jaren hebben in zijn ogen gezorgd voor een ‘explosie van armoede en werkloosheid’. ‘We willen een uitweg, we willen akkoord met onze partners en een waardige uitweg uit de crisis,’ vervolgde Tsipras. ‘Er moet licht zijn aan het eind van de tunnel.’ Maar de internationale geldschieters willen juist dat hij wel doorgaat met bezuinigen.

Hij kwam opnieuw met een belofte: er komt vandaag nog een formeel verzoek voor een nieuwe lening. Het Europese noodfonds ESM bevestigt dat het inmiddels een nieuw verzoek voor financiële steun heeft ontvangen van Griekenland.

De andere EU-regeringsleiders van de eurozone gaven hem een waarschuwing dat er uiterlijk donderdag een serieus voorstel op tafel moet liggen. Zondag komen dezelfde leiders bijeen voor een top, en later is het de beurt aan alle achtentwintig EU-landen om zich te buigen over de Griekse crisis. Het zou dan gaan om een ‘eindbesluit’, een ultieme deadline, zei de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk.

Belastingontduiking

Ik heb een mandaat gekregen van de Griekse bevolking om een ‘sociaal rechtvaardige oplossing’ voor alle problemen te zoeken, zei Tsipras, waarbij hij refereerde aan het referendum. Als er geen groei komt, kan Griekenland nooit uit de crisis raken. Daarvoor moet ‘zonder taboes’ worden gekeken naar de enorme publieke schuld. Ook moeten de kartels in Griekenland worden aangepakt, en moet er meer controle komen op de overheidsuitgaven, aldus de premier.

Het Griekse belastingsysteem is volgens Tsipras volledig ingestort, mede omdat ‘nergens zo hard en lang’ is bezuinigd als in Griekenland. Hij wil dat de belastingontduiking – een hardnekkig probleem in het Zuid-Europese land – eindelijk wordt aangepakt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.