economie

Uitweg uit impasse rond Grieken donderdag? Weinig kans

18 juni 2015Leestijd: 2 minuten

Opnieuw zitten ze donderdag rond de tafel: de onderhandelaars die nu al maanden praten over een oplossing voor de Griekse schuldenkwestie. Maar veel hoop op een akkoord is er niet vandaag.

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis denkt dat de bijeenkomst met zijn collega’s uit de andere eurolanden een basis kan vormen voor een akkoord. Maar een snelle oplossing voor het probleem is onwaarschijnlijk, zegt hij.

De kans is zeer klein dat er vandaag tijdens de gesprekken een deal wordt bereikt, zei de Nederlandse minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem woensdag al in de Tweede Kamer.

Tegenvoorstellen

Het is volgens hem nu vooral wachten op Griekse tegenvoorstellen. De financiële deskundigen van de internationale geldschieters (de Europese Centrale Bank, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de eurozone) hebben de plannen nog niet kunnen toetsen, waardoor het niet aannemelijk is dat de verzamelde ministers besluiten kunnen nemen.

Maar de Griekse premier Alexis Tsipras zegt weer iets heel anders. Hij wacht naar eigen zeggen nog op reacties van de Europese Unie op de Griekse voorstellen. Met andere woorden: die zijn dus wel degelijk ingeleverd.

Er moet een oplossing komen voor de crisis, aldus de linkse premier in Oostenrijkse media. Gisteren was zijn toon een stuk harder. Wij zijn niet zomaar van plan te zwichten voor de druk van de schuldeisers, zei hij.

Een Grieks ‘nee’ aan de onderhandelingstafel behoort zeker tot de mogelijkheden. De huidige eisen zoals die zijn weggelegd, zijn onaanvaardbaar. Tsipras sprak van een ‘catastrofaal beleid’ voor Griekenland.

Eis

De pensioenen blijken een sta-in-de-weg op de route naar overeenstemming tussen het noodlijdende Zuid-Europese land en de kredietverleners. Brussel wil dat Griekenland ruim 1,6 miljard bezuinigt op de pensioenen, terwijl Tsipras volhardt in zijn eis dat het bij 71 miljoen euro moet blijven.

Volgens het IMF gaat ruim 16 procent van het totale Griekse bruto binnenlands product naar pensioenuitkeringen. Dat percentage moet omlaag naar 15 procent.

Dat er in het land een enorm bureaucratisch apparaat bestaat, blijkt wel uit het feit dat 75 procent van het overheidsbudget opgaat aan ambtenarensalarissen en pensioenen. Griekenland is een van de meest vergrijsde landen in Europa. Zo’n 20 procent van de Grieken is ouder dan 65 jaar.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.