economie

Tsipras: Griekenland wordt niet uit euro gegooid

29 juni 2015Leestijd: 7 minuten

Er is nog veel onduidelijkheid over de financiële toekomst van Griekenland. Bereikt het land alsnog een akkoord met de geldschieters? Of is een Grieks vertrek uit de eurozone een waarschijnlijker scenario?

* 22.52 uur – De beurzen in New York zijn maandag fors lager gesloten, in navolging van de stevige verliezen in Europa en Azië. Ook op Wall Street was er ongerustheid over de toenemende kans op een Grieks vertrek uit de eurozone.

De Dow-Jonesindex eindigde 2 procent lager op 17.596,35 punten en de S&P 500 verloor 2,1 procent tot 2057,64 punten. Daarmee leverde de S&P de winst van dit jaar in. De technologiebeurs Nasdaq daalde 2,4 procent tot 4958,47 punten.

* 21.30 uur – Griekenland zal niet uit de eurozone worden gegooid, want de kosten van een vertrek van een lid van de muntunie zijn enorm. Dat heeft de Griekse premier Alexis Tsipras maandag gezegd.

Volgens Tsipras is een Grieks vertrek dan ook niet de opzet van de schuldeisers. Maar hun voorstellen komen neer op een ultimatum aan de Grieken en is een deal geboden die geen oplossing biedt voor de crisis, aldus Tsipras. Griekenland heeft volgens hem alles gedaan om een overeenkomst te bereiken.

* 19.01 uur – De gevolgen van de huidige crisis in Griekenland voor de Nederlandse economie zijn beperkt. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) maandag na kabinetsberaad met een aantal ministers en met president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank over de Griekse schuldencrisis.

Het overleg was volgens Rutte bedoeld om de situatie rond Griekenland door te spreken. ‘We hebben met elkaar vastgesteld dat de situatie in Griekenland buitengewoon moeilijk is. En dat raakt in de eerste plaats de Griekse bevolking zelf, die elke dag de gevolgen ervaart en we realiseren ons dat dat zwaar is. We hebben ons ook afgevraagd wat dit betekent voor Nederland. De Nederlandse export naar Griekenland is beperkt, een half procent. Dus de directe gevolgen voor de Nederlandse economie van de situatie op dit moment zijn beperkt.’

* 18.34 uur – Waar iedereen al van uit was gegaan, is nu officieel. Griekenland betaalt de lening van 1,6 miljard euro aan het Internationaal Monetair Fonds niet terug. Dat heeft de Griekse regering maandag laten weten. De leningen moeten officieel op woensdagochtend om 6.00 uur zijn betaald. Die deadline gaan de Grieken niet halen.
Dat betekent dat het land op een lijstje wordt geplaatst van landen die ‘achterstand van betaling’ hebben bij het IMF. Op dat lijstje staan onder meer landen als Soedan, Zimbabwe en Somalië. Het is nog niet duidelijk of en met welke sancties het IMF gaat komen.

* 18.32 uur – De Europese aandelenbeurzen zijn maandag met stevige verliezen de handel uitgegaan. Wederom zorgde de Griekse schuldencrisis voor onrust onder beleggers. De AEX-index in Amsterdam eindigde 3,5 procent lager op 477,15 punten. De MidKap daalde 2,7 procent tot 711,78 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs koersten tot 3,7 procent lager en de beurs in Londen daalde 2 procent. In Milaan en Madrid stonden minnen op de borden tot 5,2 procent.

* 16.21 uur – De Grieken moeten terugkomen naar Brussel om de onderhandelingen over de aanpak van de financiële situatie in het land te bespreken. Die oproep deed de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz maandag na overleg met alle fractievoorzitters. Er moet volgens Schulz een oplossing komen voor het feit dat het steunprogramma dinsdagavond verloopt en het referendum dat Griekenland zondag over de reddingplannen voor het land wil gaan houden. Een concrete oplossing heeft hij niet, maar hij riep alle politieke leiders in Europa op mee te denken.

* 16.17 uur – Een vertrek van Griekenland uit de eurozone is volgens minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA,Financiën) nog te vermijden. Hij zei dat maandag in Den Haag. Op de vraag of een Grexit nog te voorkomen is, zei hij: ‘Er is nog veel denkbaar. Ik blijf zeggen dat de deur bij ons nog open staat, hoewel de mogelijkheid en tijd wel heel beperkt zijn.’

Dijsselbloem zei ‘teleurgesteld’ te zijn in het gedrag en handelen van de Grieken. ‘Dit gaat echt over de toekomst van Griekenland en terwijl de onderhandelingen nog niet waren afgerond, liepen zij weg van de onderhandelingstafel. Daar ben ik teleurgesteld over.’

* 15.59 uur – De Europese aandelenbeurzen lieten maandagmiddag flinke verliezen zien. Wederom zorgde de Griekse schuldencrisis voor onrust onder beleggers.
De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 2,5 procent lager op 482,44 punten. Bij opening ging de Amsterdamse hoofdindex 4 procent omlaag. De MidKap daalde 1,8 procent tot 718,43 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs koersten tot 2,6 procent lager en de FTSE in Londen daalde 1,4 procent. De beurs in Griekenland blijft de komende week gesloten, net als de Griekse banken.

* 15.51 uur – De Duitse bondskanselier Angela Merkel houdt de deur op een kier voor de Grieken. Mochten de Grieken na het referendum van aankomende zondag opnieuw in gesprek willen gaan, dan staat ze daarvoor open. Dat zei ze maandag na een bijeenkomst met de leiders van verschillende partijen. Volgens Merkel heeft ieder land het recht om een referendum te houden. Wat de Grieken ook kiezen, de bondskanselier zal de uitslag accepteren. Merkel zou verder hebben gezegd dat de situatie rond Griekenland zo onvoorspelbaar is, dat beslissingen van dag tot dag moeten worden genomen. Woensdag debatteert de Bondsdag over Griekenland.

* 14.36 uur – Nederlandse ondernemers kunnen gewoon zaken doen met leveranciers of klanten in Griekenland, zeggen woordvoerders van ABN AMRO en ING tegen Het Financieele Dagblad. Volgens de ABN AMRO-woordvoerder is er veel aan de hand, ‘maar betalingstechnisch gezien nog niet’.

* 14.06 uur – Inmiddels is ook duidelijk hoe de vraagstelling tijdens het referendum eruit zal zien. Juncker heeft in Brussel een persconferentie gegeven. Hij haalde daarin fel uit naar de Griekse regering. Lees meer over persconferentie Juncker >

* 13.03 uur – De Duitse bondskanselier Angela Merkel zegt op een partijcongres: als Griekenland uit de huidige impasse rond de aanpak van zijn financiële problemen wil komen, het zelf zal moeten bewegen. De situatie rond Griekenland is verder zo onvoorspelbaar, dat beslissingen van dag tot dag moeten worden genomen.

*12.25 uur – De Griekse politie vreest ongeregeldheden naar aanleiding van de ingrijpende beperking van het betalingsverkeer, meldt de krant Tathimerini. Ook verwacht de politie meer diefstal vanwege de grote hoeveelheid contanten die in omloop zijn.

* 11.34 uur – Franse president François Hollande zegt dat een deal met Griekenland nog steeds mogelijk is. En: ‘De Franse economie heeft niets te vrezen.’

* 11.26 uur – Premier Alexis Tsipras zou in een brief opnieuw om uitstel hebben gevraagd voor het aflopen van de noodhulp, meldt The Financial Times. De extra tijd moeten Grieken de ruimte geven om zondag een referendum te houden over de eisen van de geldschieters.

* 10.37 uur – Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie geeft om 12.45 uur een persconferentie.

* 09.43 uur – De Britse premier David Cameron benadrukte maandag dat het belangrijk is dat de Grieken en de geldschieters een akkoord bereiken. Een akkoord is nodig voor de stabiliteit van Europa.

Cameron hoopt dat het gezond verstand de overhand krijgt en de Griekse crisis toont volgens Cameron dat de Europese Unie flexibel moet zijn.

* 09.10 uur – Na enkele minuten handelen stond de AEX 3,7 procent lager op 476,07 punten en daalde de MidKap-index 3,8 procent tot 703,90 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs verloren respectievelijk 4,2 en 4,4 procent, terwijl de FTSE in Londen het met een min van 2,2 procent iets beter deed. De beurs in Athene blijft maandag dicht.

* 9.02 uur – De escalatie van de Griekse schuldencrisis heeft ervoor gezorgd dat de Europese beurzen maandag onderuit gingen. De AEX zakte bij opening 4 procent.

* 08.44 uur – Er is ondanks alles nog ruimte om te manoeuvreren en te onderhandelen met Griekenland, zegt Europees Commissaris Pierre Moscovici (Economie en Financiën). Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zal maandagmiddag nieuwe voorstellen doen aan Athene, zegt Moscovici.

* 08.35 uur – De Aziatische beurzen sloten maandag met forse verliezen als gevolg van de escalatie van de Griekse crisis. Vooral bedrijven die een groot deel van hun omzet uit Europa halen werden hard geraakt.

* 08.21 uur – Beleggers doken maandagochtend op Duitse staatsobligaties, die onder onzekere marktomstandigheden als veilig worden gezien. De rente op tienjarige staatsleningen daalde van 0,9 naar 0,7 procent.

* 7.42 uur – Griekse ouderen hebben moeite met pinnen. Sommige ouderen hebben geeneens een bankpas of weten niet hoe ze contant geld moeten opnemen bij een pinautomaat.

* 7. 33 uur – Bedrijven die in Griekenland werken, moeten hun contracten daar goed nakijken om te controleren wat er gebeurt bij een Grexit, adviseert verladersorganisatie EVO maandag.

 

* 7.30 uur – Er staat lange rijen bij pinautomaten. Veel Grieken, vooral ouderen, zijn bezorgd dat zij te weinig geld hebben om te betalen voor bijvoorbeeld medicijnen.

* 7.14 uur – De aandelenbeurs in Tokio is maandag met een stevig verlies geopend. De escalatie van de crisis rond Griekenland zorgde voor onrust onder beleggers, die op zoek gingen naar veilig geachte beleggingen. De Nikkei-index opende de week 2 procent in de min, op 20.297 punten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.