economie

Nieuwe baan? Vergelijk goed en voorkom een lager pensioen

08 juni 2015Leestijd: 2 minuten

Wie van baan wisselt, kan zijn oude pensioen overdragen. Oude pensioenen worden niet altijd volledig geïndexeerd.

De aantrekkende economie is eindelijk merkbaar op de arbeidsmarkt: uitkeringsinstantie UWV schat dat het aantal banen in 2015 voor het eerst in drie jaar groeit.

Dat betekent dat veel mensen een brief op de mat krijgen met het aanbod om de waarde van hun oude pensioen onder te brengen in de pensioenregeling van hun nieuwe baas. Maar niet elke werkgever heeft dezelfde regeling en niet elk pensioenfonds staat er even florissant voor.

De beste indicator om te vergelijken hoe pensioenfondsen ervoor staan, is de dekkingsgraad. Dat is de verhouding tussen het vermogen van een fonds en wat het op den duur moet uitkeren. Hoe hoger de dekkingsgraad, hoe beter, want die dicteert of een pensioenfonds de uitkeringen kan aanpassen aan inflatie (of loonstijgingen), of juist moet korten.

Op de websites van de fondsen staan de dekkingsgraden van de laatste jaren. Dat geeft een aardig beeld van de gezonde en minder gezonde fondsen.

Keuzevrijheid

Dat het ene fonds er beter voor staat dan het andere, betekent niet per se dat u daar beter af bent. Kijk ook goed naar de voorwaarden. Zo wordt bij sommige regelingen uitgekeerd aan uw partner als u voortijdig overlijdt, maar alleen als u nog in dienst zou zijn bij uw voormalige werkgever. Het geldpotje overdragen kan dan verstandig zijn.

‘Slapende’ pensioenvermogens worden daarnaast niet altijd volledig geïndexeerd. Door de waarde over te dragen, voorkomt u dat de inflatie harder stijgt dan uw pensioen.

Wie aan de slag gaat bij een bedrijf met een zoge­heten beschikbare-premieregeling, zoals oliereus Shell en webwinkel Bol.com, heeft vaak meer keuzevrijheid voor aanvullende regelingen. Daarentegen is de hoogte van de uitkering afhankelijk van de beleggingsresultaten die de pensioenverzekeraar haalt en – vooralsnog – van de rentestand op het moment dat u stopt met werken.

Dat betekent dat in goede jaren met fraaie rendementen uw pensioen iets hoger kan uitvallen dan een vergelijkbare middelloonregeling – zoals bijvoorbeeld ambtenaren hebben – maar u loopt ook het risico minder uitgekeerd te krijgen.

Elsevier nummer 24, 13 juni 2015

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.