economie

IMF loopt weg uit overleg met Grieken: ‘Bal ligt bij hen’

11 juni 2015Leestijd: 2 minuten

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stopt voorlopig de onderhandelingen met Griekenland over de schuldenproblematiek van het Zuid-Europese land. Het team, dat momenteel koortsachtig overlegt in Brussel, wordt teruggehaald naar Washington, de thuisbasis van de instelling.

‘Er is de afgelopen tijd geen vooruitgang geweest bij het overbruggen van de verschillen,’ zegt woordvoerder Gerry Rice. Een akkoord met de internationale geldschieters – en daarmee schuldeisers – is volgens hem verder weg dan ooit. ‘De bal ligt nu heel erg bij Griekenland’.

Treuzelen

Er bestaan nog altijd zeer grote verschillen met de Griekse regering over zeer belangrijke onderwerpen. De partijen zijn de afgelopen dagen nauwelijks dichter bij elkaar gekomen. Mede door financiële steun van het IMF werd Griekenland op de been gehouden, toen het de eindjes niet meer aan elkaar kon knopen.

Die leningen moeten natuurlijk wel ooit een keer worden terugbetaald: in totaal gaat het om 1,6 miljard euro. Vorige week kreeg het tegenwerkende Athene uitstel voor deze betalingen.

Houding

Het overleg over een oplossing van de schuldenkwestie, en een nieuw noodpakket voor de Grieken in ruil voor hervormingen, duurt maar voort. Er lijkt geen einde aan te komen.

Een nieuw gesprek tussen de Griekse premier Alexis Tsipras en voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker heeft, zoals verwacht, niet tot een deal geleid. Wel was het een ‘belangrijk, interessant en vriendelijk gesprek’, dat in totaal twee uur duurde. Vorige week toonde Juncker zich nog geërgerd over de houding van Tsipras, die tegenover Griekse parlementariërs zei dat het vermeende eindbod van de geldschieters ‘absurd en onrealistisch’ was. Daarop zei Juncker teleurgesteld te zijn in de linkse politicus.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel vindt dat er meer gesprekken nodig zijn. ‘Waar een wil is, is een weg,’ zei zij. Merkel zou overwegen om een ‘reddingsbetaling’ aan Griekenland te doen, in ruil voor slechts één van de voorgestelde hervormingen van de crediteuren, schrijft de Griekse krant Kathimerini. Het huidige schuldprogramma voor de Grieken loopt over drie weken af.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.