economie

Er komt een Grieks akkoord, omdat het moet

23 juni 2015Leestijd: 2 minuten

De Grieken en de Europese schuldeisers lijken er deze week uit te gaan komen. Uit de woorden van Jean Claude Juncker blijkt dat er eenvoudigweg geen andere optie is.

‘Er zijn geen verlengingen zoals in het voetbal,’ zei de Luxemburgse voorzitter van de Europese Commissie maandagavond na de extra ingelaste eurotop over de situatie van Griekenland.

Blessuretijd

Als er geen verlengingen bestaan in Brussel, dan zitten de Grieken intussen wel diep in de blessuretijd. En het lijkt erop dat beide partijen het niet op de onvoorspelbare strafschoppen willen laten aankomen.

‘We gaan de gesprekken met de Grieken op een goede manier afronden,’ beloofde Juncker die daarmee hoopvol sprak over het bereiken van een Griekse deal. Maar uit zijn woorden bleek ook dat er eigenlijk geen serieuze andere optie is. Zowel Griekenland als Europa wil een Grexit koste wat kost zien te vermijden.

Goede basis

Het voorstel dat de Grieken zondagavond deden, waarin zij deels tegemoetkomen aan de geëiste bezuinigingen, lijkt een goede basis te zijn voor een akkoord dat later deze week gesloten zal moeten worden.

De Grieken beloven onder meer de btw te verhogen en een extra rijkenbelasting te heffen. Donald Tusk, die als EU-voorzitter de onderhandelingen leidt, noemde de nieuwe voorstellen ‘de beste tot nu toe’. ‘De EU, ECB en het IMF zien daarin een goede basis om te kijken of we eruit kunnen komen.’ Volgens Tusk zou dat woensdag al kunnen gebeuren. De plannen zullen nog wel moeten worden doorgerekend in de eurogroep.

Positief

De meeste regeringsleiders reageerden gematigd positief op de Griekse plannen. Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel is er ‘een goede stap’ gezet, maar moet er nog altijd ‘veel werk worden verricht’.

De woorden van premier Mark Rutte (VVD) leken één op één te zijn gekopieerd van zijn collega’s. Ook Rutte vindt dat de plannen ‘verder gaan dan voorheen’ en ziet ‘een goede basis om verder te gaan’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.