economie

Economie trekt aan, welvaart blijft achter

10 juni 2015Leestijd: 3 minuten

De economie kruipt uit een diep dal en komt eind dit jaar in omvang weer uit rond het niveau van zeven jaar geleden. Groei van de welvaart laat hoe dan ook nog op zich wachten.

De groei is een onverwachte meevaller: de Nederlandse economie groeit sneller dan eerder werd voorspeld. De groei trekt dit jaar aan naar 2 procent en komt volgend jaar uit op 2,1 procent, voorspelt het Centraal Planbureau (CPB) woensdag.

Het CPB ging in maart nog uit van een groei van 1,7 procent dit jaar. Het CPB voorspelt vier keer per jaar hoe de economie zich gaat ontwikkelen.

Beste jaar

Het Planbureau sluit zich aan bij ramingen van De Nederlandsche Bank (DNB), die maandag ook een groei van 2 procent voor dit jaar voorspelde: het beste jaar voor de Nederlandse economie sinds 2008.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Volgens het CPB is het positieve beeld over de omvang van de Nederlandse economie in lijn met ontwikkelingen elders in Europa, ‘waarbij de groeicijfers van Nederland aan de bovenkant van de bandbreedte zitten’.

De groei in de eurozone is in het eerste kwartaal uitgekomen op 0,4 procent. Dat maakte het Europees statistiekbureau Eurostat dinsdag bekend op basis van een tweede schatting, die overeenkomt met de eerste die in mei werd gegeven.

De economie kruipt uit een diep dal en komt eind dit jaar in omvang weer uit rond het niveau van zeven jaar geleden. De welvaart is hoe dan ook nog niet toegenomen, zei DNB-directeur Job Swank maandag. ‘Dat laat zien hoe ingrijpend de krediet-en schuldencrisis is geweest.’

Werkgelegenheid

Alle bestedingscategorieën dragen bij aan het economische herstel: zo zou volgens het rapport de economische groei ook zorgen voor meer werkgelegenheid. Verwacht wordt dat in 2016 de werkloosheid verder daalt naar 6,7 procent van de beroepsbevolking. Nu is dat 7.0 procent – meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek in mei. Ook de Nederlandse export kan rekenen op een impuls door de groei van de wereldhandel en de waardevermindering van de euro.

De verwachting is dat in 2015 en 2016 de consumptie van huishoudens en de investeringen van bedrijven aantrekken.

Swank (DNB) benadrukte eerder deze week dat het herstel van de Nederlandse economie is ingezet in het vierde kwartaal, dus nog voordat de Europese Centrale Bank (ECB) begon met het opkopen van staatsleningen om de inflatie en groei aan te jagen. Dat programma heeft volgens de DNB-directeur wel ‘een extra zetje’ gegeven.

Hoewel DNB vaker kritisch is geweest over het opkoopprogramma en de positieve effecten voor veel eurolanden relatief beperkt blijven, is vervroegd stoppen volgens Swank geen optie. ‘Ik beschouw het maar als een medicijn’, zei hij. ‘Er zijn bijwerkingen en risico’s, maar als je eenmaal begonnen bent, moet je de kuur afmaken.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.