economie

Belastingbrief kabinet: koopkracht stijgt

19 juni 2015Leestijd: 3 minuten

Veel is nog onduidelijk over het nieuwe belastingplan. Wat er naast de beloofde lastenverlichting verandert, hangt af van het overleg met oppositiepartijen. Eén ding is zeker: werk moet lonen.

Werken wordt aantrekkelijker. De lastenverlichting van 5 miljard euro die het kabinet belooft, richt zich op werkenden: gemiddeld gaan zij er 1,5 tot 3 procent in koopkracht op vooruit, volgens een berekening van Financiën. Werkende huishoudens gaan gemiddeld tussen de 800 en 2.000 euro minder inkomstenbelasting per jaar betalen. Hoeveel precies hangt af van het het totaalpakket nieuwe belastingplannen.

Dat staat in de langverwachte hoofdlijnenbrief over het belastingplan die staatssecretaris Eric Wiebes (VVD) van Financiën vrijdag naar de Tweede Kamer stuurde. De afgelopen week lekte het overgrote deel van de plannen al uit.

Banen

De stijgende koopkracht voor werkenden gaat volgens het kabinet niet ten koste van de koopkracht van niet-werkenden. De plannen kunnen leiden tot 35.000 tot 60.000 extra banen, meldt Wiebes. Dat is fors minder dan de 100.000 nieuwe banen die het kabinet wilde creëren met de herziening van het belastingstelsel.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Over de vereenvoudiging van het belastingsysteem biedt de brief nog weinig duidelijkheid. Dat geldt ook voor de hervorming van de vermogensrendementsbelasting (box 3). Ook zegt het kabinet later met voorstellen te komen om de autobelastingen te herzien. Het nieuwe systeem moet minder fraudegevoelig zijn en duurzaamheid bevorderen.

Draagvlak

Woensdag voerden VVD en PvdA ‘constructief overleg’ met D66, ChristenUnie, SGP en GroenLinks over de belastingplannen. Het kabinet ziet een ‘brede bereidheid om vertrouwelijk verder te overleggen om tot een akkoord te komen’. Voor de plannen waarover nog onderhandeld moet worden is ‘breder draagvlak’ nodig, schrijft Wiebes.

Een meerderheid in de Eerste en Tweede Kamer is afhankelijk van het totaalpakket en de effecten daarvan. Als de onderhandelingen leiden tot een ‘optimale mix’ maatregelen, kan dat volgens Wiebes nog eens 25.000 extra banen opleveren. In dat geval gaan werkende huishoudens tot 2.000 euro per jaar minder belasting betalen.

Onderhandelbaar

Als optie waarvoor ‘vooralsnog politiek draagvlak mogelijk lijkt’ noemt het kabinet een btw-tarief van 21 procent voor alle producten en diensten. Alleen voedingsmiddelen (in de horeca) vormen daarop een uitzondering: daarvoor zou nog steeds 6 procent belasting moeten worden betaald.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ook praat het kabinet verder door over een ‘verduurzaming’ van de economie via het fiscale stelsel. Dat kan bijvoorbeeld door de energiebelasting te verhogen en de opbrengst terug te geven aan bedrijven. Daarnaast kijkt de coalitie samen met de constructieve oppositiepartijen naar een eenvoudigere zorgtoeslag en het overhevelen van belastingen naar gemeente.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.