economie

‘Amerikanisering’ van arbeidsmarkt moet gestopt, zegt Asscher

27 juni 2015Leestijd: 2 minuten

Er moet een einde komen aan de doorgeschoten flexibilisering en ‘Amerikanisering’ van de Nederlandse arbeidsmarkt. Ook moeten de uitwassen van het vrij verkeer van arbeid in Europa worden aangepakt.

Minister van Sociale Lodewijk Asscher (PvdA) zegt zaterdag in een interview met de Volkskrant dat hij de bestaansonzekerheid die de flexibilisering van arbeid met zich meebrengt, hekelt.

‘Daardoor missen mensen waardering en respect en liggen ze ’s nachts wakker of ze de volgende dag of week nog werk hebben en de huur kunnen betalen. Dat is de veramerikanisering van de arbeidsmarkt,’ aldus Asscher.

Verzekering

Voor zpp’ers moet er een vrijwillige, betaalbare publieke verzekering tegen arbeidsongeschiktheid komen. Zelfstandigen moeten zich volgens de minister ook makkelijker kunnen aansluiten bij een pensioenfonds. Dat moet het bestaan voor hen wat zekerder maken.

Hij wil tevens strengere regels voor het vrij verkeer van arbeid. ‘De manier waarop EU-regel en het Europese systeem werken is: organiseer concurrentie op arbeidskosten. Dat is verkeerd. Nu wordt de bestaanszekerheid van velen ondergraven omdat anderen bereid zijn hier voor een veel lager loon te werken,’

De PvdA’er wil ook de positie van laagbetaalde schijnzelfstandigen verbeteren. ‘Als iemand het minimumloon verdient, is de werkgever veel meer kwijt door werkgeverslasten. Als de werknemer zelfstandige wordt, steekt de werkgever het voordeel in eigen zak.’

Heel spannend

Asscher benadrukt in het interview nog eens het belang van de nieuwe Wet werk en zekerheid, die op 1 juli moet ingaan. Maar hij houdt er serieus rekening mee dat de maatregelen over een paar jaar weer moeten worden aangepast.

In een ander interview vandaag, met NRC Handelsblad, zegt hij dat het  ‘heel spannend’ wordt of deze wet gaat doen wat hij moet doen, namelijk meer bescherming bieden aan flexwerkers en ontslag eenvoudiger en goedkoper maken.

Volgens Asscher moet de wet zich ‘een paar jaar in de praktijk bewijzen’. Er komen wijzigingen als het doel onvoldoende wordt bereikt. De minister geeft toe dat ondernemingen flexwerkers ‘niet van de ene dag op de andere’ een vast contract zullen aanbieden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.