economie

Vier redenen voor aanhoudend herstel huizenmarkt

15 mei 2015Leestijd: 3 minuten

Het gaat al langer beter op de huizenmarkt, en de groei zet dit jaar en volgend jaar naar verwachting door. De verschillen tussen regio’s zijn groot, maar alle provincies profiteren van het herstel.

Economen van de Rabobank, de grootste hypotheekverstrekker van Nederland, schrijven in het vandaag verschenen kwartaalbericht Woningmarkt dat het beter gaat. Waarom?

Eerst even wat cijfers: dit verwacht Rabobank voor de huizenmarkt:

  • 160.000 tot 180.000 woningenverkopen in 2015, ten opzichte van 153.000 vorig jaar. Voor 2016 zal het aantal verkopen stijgen naar 165.000 tot 185.000
  • Gemiddelde huizenprijs stijgt met 1,5 tot 3,5 procent ten opzichte van 2014. In 2016 verwacht de bank een gemiddelde prijsstijging van 2 tot 4 procent
  • Prijzen stijgen in alle provincies, van 2,3 procent in Zeeland tot 25 procent in Flevoland

1. Economie

Dat het beter gaat met de huizenmarkt is deels een gevolg van de aantrekkende economie. ‘Voor de huizenmarkt is het goed dat het besteedbare inkomen verder stijgt,’ zegt woningmarkteconoom Pieter van Dalen van de Rabobank.

In het eerste kwartaal van dit jaar is de economie met 0,4 procent gegroeid ten opzichte van het laatste kwartaal van 2014, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag. Hoewel de groei lager was dan verwacht, wordt de groei wel steeds breder gedragen.

2. Consumentenvertrouwen

De consument krijgt weer meer vertrouwen in de economie, en dat heeft een positief effect op de huizenmarkt. Het consumentenvertrouwen heeft inmiddels het hoogste punt bereikt in acht jaar, oordeelde ABN AMRO eind april.

In februari gaven Nederlandse consumenten dan ook meer uit (2,4 procent) aan goederen en diensten dan een jaar eerder.

3. Hypotheekrente

De hypotheekrente is de afgelopen maanden fors gedaald: een hypotheek met de rente twintig jaar vast staat nu gemiddeld net onder de 3 procent, zei ING-econoom Marieke Blom woensdag tegen RTL Z. Wie zijn rente tien jaar vastzet, betaalt gemiddeld 2,4 procent rente en bij vijf jaar vast rond de 2,2 procent.

Het lijkt er overigens op dat de hypotheekrente nu het laagste punt heeft bereikt. Verschillende grote banken verhoogden deze maand de rentevaste periode geleidelijk. Hiermee wordt de lange trend van dalende rentes doorbroken.

4. De huizenmarkt zelf

Doordat het beter gaat op de huizenmarkt, blijft het ook beter gaan. Omdat meer Nederlanders een huis kopen, ontstaat er langzaamaan een krapte op de markt. Dat is vooral gunstig voor verkopers, omdat er nu een ‘minder ruime koopmarkt’ is. Dat zorgt weer voor een stijging van de huizenprijzen. Toch is de betaalbaarheid van huizen momenteel nog zeer gunstig.

Beperkingen

Hoewel het goed gaat met de huizenmarkt, zijn er nog steeds beperkingen die enigszins een rem op de groei zetten, oordeelt de bank. Huizenkopers kunnen door strengere regels minder lenen dan voorheen.

Ook worden stimuleringsmaatregelen, zoals de schenkingsvrijstelling, beperkt. Maar: ‘Deze negatieve factoren zijn minder sterk dan de positieve factoren, waardoor we al met al een gematigde verdere groei van de huizenmarkt verwachten voor dit en komend jaar.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.