economie

‘Grote bedragen betaal ik het liefst in één keer’

23 april 2015

Elke week spreekt Elsevier met iemand over zijn of haar financiën. Dit keer met de 28-jarige Emily de Vogel, barista en freelance-animator.

‘Na een opleiding filmwetenschappen in Amsterdam wilde ik iets creatiefs doen, maar ik had nog geen idee wat. Toen ben ik een opleiding Communicatie en Multimediadesign gaan volgen in Arnhem. Inmiddels ben ik freelance-animator. Onder de naam Moon Cat Robot maak ik animatiefilmpjes voor overheidsorganisaties en een evenementenbureau.

‘Het leuke van zzp’er zijn, is dat ik andere dingen leer dan wanneer ik bij een animatie­bureau zou werken, omdat ik nu alles zelf moet doen. Mijn bedrijfje bouw ik rustig op. Zo heb ik in maart geen opdrachten aangenomen, maar wilde ik aan mijn website werken en me verdiepen in 3D-animatie. Als ik wel opdrachten heb, verdien ik elke maand gemiddeld 1.500 euro. Ongeveer de helft van de week werk ik nog als barista bij de Coffee Company, voor 1.000 euro per maand.

Spaargeld

‘Ik denk dat ik wel zuinig ben: ik kan rondkomen van 1.000 euro per maand en geef elke week misschien 40 euro uit aan boodschappen. Als ik meer verdien, zet ik geld opzij. Ik heb kortgeleden een appartement gekocht met wat spaargeld en hulp van mijn ­ouders. Aan vaste lasten ben ik 600 euro per maand kwijt. Ik werk vanuit huis, dus extra kosten voor een werkplek heb ik niet. De inrichting is een mix van IKEA-meubelen uit mijn studententijd en een paar nieuwere spullen: ik kan er nu niet in investeren.

‘Ik ga weinig met vakantie. Als ik ga, is het meestal een lang weekeinde ergens in Europa. Dat vind ik niet zo erg: ik doe genoeg leuke dingen. Ik hockey en tennis, dat kost me zo’n 600 euro per jaar. Dat soort bedragen betaal ik het liefst in één keer.

‘En ik heb veel videospellen en een kleine collectie spelcomputers. Mijn Super Nintendo uit 1990 is mijn dierbaarste bezit. Ik heb hem voor 35 euro op Marktplaats gekocht, maar de spellen ervoor kosten vaak meer.

‘Ik vind het leuk om videogames te spelen op spelletjesavonden die ik organiseer voor vrienden en collega’s. Dan spelen we de hele avond Mario Kart, karaoke of Risk en poker.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.