economie

Vervangt uw smartphone binnenkort uw portemonnee?

02 maart 2015Leestijd: 2 minuten

Rabobank laat klanten sinds kort betalen met hun smartphone. Als deze trend zicht doorzet, zou de pinpas weleens kunnen verdwijnen.

Klanten van de Rabobank kunnen sinds begin februari boodschappen tot 25 euro via de Rabo Wallet-app afrekenen. Zij hoeven enkel hun smartphone tegen het pinapparaat te houden. Via de Near Field Communications- of NFC-chip in de mobiel wordt het bedrag van de bankrekening afgeschreven.

Bonnetjes

Later dit jaar introduceren ook ING en ABN AMRO betalen met een smartphone. Het zou weleens het einde kunnen betekenen van de pinpas. Misschien wel van de portemonnee als geheel. Het systeem van Rabo Wallet biedt meer mogelijkheden dan betalen alleen, denkt Antal Ruiter van ICT-adviseur Capgemini, een expert op het gebied. ‘Bonuspunten sparen, bonnetjes bewaren of met het openbaar vervoer reizen: de app kan alles overnemen.’

Kenia

Volgens Ruiter loopt Nederland achter met mobiel betalen. ‘In het buitenland bestaat de mobile wallet al een tijd. Kijk naar Kenia. Daar betalen ze hun boodschappen al jaren met hun mobiel.’

Dankzij het zogeheten M-Pesasysteem hebben veel Kenianen niet eens een pinpas nodig. Betalen met een mobiel kan in Nederland snel doorbreken. Waarschijnlijk komt Apple Pay, het betalingssysteem dat Apple in 2014 in de Verenigde Staten introduceerde, dit jaar ook naar Europa.

Pinpas

Het voordeel is dat de smartphonegebruiker minder op zak hoeft te hebben. Nadelen zijn er ook. Ruiter: ‘Mobiel betalen kan ten koste gaan van de privacy. De Rabo Wallet kan veel bruikbare gegevens over zijn gebruikers verzamelen die interessant zijn voor bedrijven.’

Het is nog te vroeg om uw pinpassen de deur uit te doen. Volgens Ruiter duurt het nog even voordat de pinpas echt verdwijnt. ‘We gaan nu een lange overgangsperiode tegemoet waarin we zowel mobiel als met pinpassen en creditcards kunnen betalen. Het duurt waarschijnlijk nog jaren voordat de pinpas definitief verdwijnt, net als alle andere passen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.