Problemen met online aangifte doen wenkbrauwen fronsen

04 maart 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

De fiscus wil dat iedereen met een nieuw programma online aangifte doet voor de inkomstenbelasting, maar dat nieuwe systeem liep na de introductie op 1 maart regelmatig vast. Burgers klagen daarover.

De Belastingdienst moet burgers nadrukkelijk op de mogelijkheid wijzen om voor hun aangifte over 2014 het oude elektronische aangifteprogramma te gebruiken dat ze zelf kunnen downloaden en op hun computer installeren.

Dat vinden SP, CDA en PVV in de Tweede Kamer. De fiscus wil dat iedereen met een nieuw programma online aangifte doet voor de inkomstenbelasting, maar dat nieuwe systeem liep na de introductie op 1 maart regelmatig vast. Burgers klagen daarover.

Duidelijke link

Het downloadbare elektronisch aangifteprogramma voor 2014 bestaat en werkt ook, maar is op de website van de Belastingdienst voor leken onvindbaar.

De fiscus weigert een duidelijke link op de site te zetten omdat men wil dat mensen het nieuwe online programma gebruiken, meldt een woordvoerder. Het ‘oude’ programma is volledig operationeel, maar wordt achter de hand gehouden voor als het nieuwe programma er de brui aan geeft.

Die handelwijze leidt tot gefronste wenkbrauwen. SP-Kamerlid Farshad Bashir, CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt en PVV-Kamerlid Teun van Dijck vinden dat de fiscus niet zo moeilijk moet doen en het alternatieve programma gewoon moet aanbieden.

Klantvriendelijkheid

Bashir: ‘De burger, die belasting betaalt, moet kunnen kiezen.’ Omtzigt: ‘Zeker als mensen uit het online programma gegooid worden, moet je een alternatief bieden. Dit gaat om klantvriendelijkheid.’

‘Het moet belastingplichtigen zo eenvoudig mogelijk gemaakt worden om snel en betrouwbaar aangifte te doen. Natuurlijk moet het oude downloadbare elektronische aangifteprogramma beschikbaar zijn op een plaats die eenvoudig te vinden is. Goede dienstlening vereist dat gewoon,’ aldus PVV-Kamerlid van Dijck.

Bashir vindt dat het nieuwe programma tekortschiet. ‘Er moeten 7,5 miljoen aangiftes worden gedaan, maar er is maar capaciteit voor 10.000 mensen tegelijkertijd. Er is ook een probleem voor mensen die niet constant internet hebben.’
https://twitter.com/tuin61/status/572501720238043136

Gevoelig

De aangifte over 2014 ligt gevoelig omdat miljoenen belastingplichtigen over dat jaar een naheffing krijgen, omdat de fiscus er niet in slaagde alle beleidswijzigingen die in 2013 zijn doorgevoerd op tijd te verwerken. Gemiddeld moeten mensen 150 euro bijbetalen, maar dat bedrag kan in een aantal gevallen fors oplopen.

Afgelopen week bleken er ook problemen te zijn met door de fiscus vooraf ingevulde gegevens, die niet klopten. CDA’er Omtzigt wil deze week opheldering van VVD-staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën over de problemen rond de aangifte.