economie

Niet iedereen zit te wachten op slimme meters

06 maart 2015Leestijd: 2 minuten

Netbeheerder Enexis stuit op weerstand bij het installeren van slimme meters. Niet iedereen wil dat al zijn gegevens worden gemeten.

Veel apparaten willen tegenwoordig van alles meten. Denk aan fitnesstrackers voor hartslag, stappen en bloeddruk. Of aan elektrische auto’s die steeds nauwkeuriger in beeld brengen hoe hoog het verbruik is en ook opslaan hoeveel onder welke omstandigheden wordt verbruikt. Idee is dat al die gegevens uw gedrag inzichtelijk maken en zo helpen dat te verbeteren.

Maar veel mensen zitten er niet op te wachten. Dat bleek eind februari uit gegevens die netbeheerder Enexis verstrekte aan De Persdienst, die schrijft voor regionale dagbladen als BN De Stem.

Slimme meters

Enexis ondervond dat één op de tien klanten geen slimme meter wil. Ofwel gaven ze dat actief aan, ofwel gaven ze stelselmatig niet thuis wanneer de monteur langskwam. Enexis is de eerste netbeheerder die bij al zijn klanten slimme meters installeert.

De zorgen zijn begrijpelijk. Slimme meters verzamelen gegevens over het energieverbruik: handig voor een huishouden dat zijn stroomverbruik in de gaten wil houden. Maar die gegevens kunnen door slimme meters ook worden verzonden naar energiebedrijven – of onderschept door kwaadwillenden.

Die zouden bijvoorbeeld uit het verbruik kunnen afleiden of de bewoners van een huis met vakantie zijn en dan kunnen inbreken. Journalist Jaap Meijer ontdekte eind januari dat energiebedrijven niet heel zorgvuldig zijn met aan wie ze die gebruiksgegevens verstrekken.

Smartphones

De slimme meter is het meest in het oog springende voorbeeld van een gegevensverzamelaar met privacyproblemen, maar het probleem zal ook gaan spelen bij andere apparaten. De nieuwste smartphones kunnen gegevens over de gezondheid van hun gebruikers bijhouden, zoals conditie en hartslag.

Leuk voor sporters: dat bijhouden gaat ook steeds gemakkelijker, straks misschien wel vanzelf. Wie dat allemaal niet wil, zal steeds beter moeten opletten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.