economie

Computer of tablet verzekeren? Dat heeft niet altijd zin

10 maart 2015Leestijd: 2 minuten

Schade door eigen schuld is te verzekeren, al heeft dat lang niet altijd zin: verzekeraars keren niet zomaar uit.

Om klanten te lokken buitelden veel verzekeraars de laatste jaren over elkaar heen met steeds ruimhartiger inboedelpolissen die ook schades vergoeden die klanten zelf hadden veroorzaakt. Dat leek een uitkomst voor bezitters van schadegevoelige laptops en tablets, maar inmiddels binden de verzekeraars in: niet elke inboedelpolis vergoedt zomaar een kapot­gevallen iPad. Het is goed opletten welke verzekeraar een eigen schade accepteert, en hoeveel ze daarvoor extra rekenen.

Eigen schuld

Vooral bij verzekeringsmaatschappijen die maar één inboedelpolis aanbieden, is het goed opletten: zo vergoedt De Nederlanden van Nu wel, maar InShared niet schade door eigen schuld.

Bij verzekeraars die een allrisk-optie aanbieden, zoals Univé, OHRA en Centraal Beheer, is het eenvoudiger: in hun standaarddekking vergoeden ze de bijna spreekwoordelijke kop koffie over het toetsenbord van een laptop vrijwel zonder uitzondering niet.
Daarvoor is de allriskpolis of -module nodig, die jaarlijks tussen de 10 en ruim 80 euro extra kost. Wat precies wordt vergoed, verschilt per verzekeraar. Voor tablets en computers, die sneller hun waarde verliezen, geldt soms de nieuwwaarde, maar veel verzekeraars keren per gesneuvelde tablet of laptop de dagwaarde uit, of een maximumbedrag dat niet altijd voldoende is voor een nieuw exemplaar.

Dekking

Let op: als u voor een hoger eigen risico kiest, vallen tablets en laptops door hun lagere waarde al snel tussen wal en schip. Met een eigen risico van bijvoorbeeld 250 euro bespaart u per jaar gemiddeld een paar tientjes op de premie, maar u moet dan alsnog het leeuwendeel van een kapotgevallen tablet zelf betalen. Zonde om dan een uitgebreide dekking te kiezen enkel voor een iPad.

Wie toch een inboedelverzekering afsluit, kan in plaats van een hoog eigen risico beter besparen door ook andere verzekeringen bij dezelfde verzekeraar onder te brengen. Dat kan tientallen euro’s schelen. Maar laat u niet te snel verleiden: een dure verzekeraar kan ondanks zijn pakketkorting nog steeds duurder zijn dan twee losse polissen van goedkope concurrenten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.