economie

Meer werkenden door groter verschil tussen werken en niet werken

14 februari 2015Leestijd: 2 minuten

Het verlagen van een uitkering zorgt ervoor dat meer mensen aan het werk gaan. Als de overheid wil dat meer Nederlanders werken, moet het verschil in inkomen tussen wel en niet werken vergroten.

‘Een verlaging van de bijstand leidt tot een substantiële stijging van de arbeidsparticipatie,’ staat in het rapport De effectiviteit van fiscaal participatiebeleid van het Centraal Planbureau (CPB).

Voorkeur

Vooral alleenstaande moeders zullen meer gaan werken als het inkomensverschil tussen wel en niet werken wordt vergroot. Daarbij kan worden gedacht aan het verlagen van het kindgebondenbudget, de kinderbijslag of het verhogen van de inkomensafhankelijke combinatiekorting.

‘Een subsidie voor werkende moeders met jonge kinderen heeft een groter effect dan een subsidie voor alle werkenden en ook het verlagen van subsidies voor niet-werkende moeders heeft een relatief groot effect,’ staat in het rapport.

Volgens het CPB gaat het vooral om lange termijneffect, omdat niet iedereen de voorkeur voor werken snel kan realiseren.

Kosten

Ook het verlagen van de belastingtarieven zorgt ervoor dat meer mensen aan het werk gaan, maar dat effect is kleiner dan bij het verlagen van de bijstandsuitkering. Bovendien zijn de kosten daarvan hoger.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Als het kabinet de arbeidsparticipatie wil verhogen, moet het zich volgens het CPB vooral richten op bijstandsontvangers en moeders met jonge kinderen. ‘Daar zit nog de meeste rek in de arbeidsparticipatie.’

Het CPB merkt ook op dat het effect van financiële prikkels om de arbeidsparticipatie te vergroten, kleiner is geworden. Dat komt doordat de arbeidsparticipatie in Nederland de laatste jaren al is toegenomen. ‘Hierdoor is het moeilijker geworden om de arbeidsparticipatie verder te verhogen.’

Staatssecretaris Eric Wiebes (VVD, Financiën) wil de komende jaren de lasten verlagen, om zo de werkgelegenheid verder aan te jagen. Een eenvoudiger belastingstelsel met maar één tarief, een vlaktaks, zou daarbij niet helpen, concludeert het CPB. Een vlaktaks zou zelfs negatief kunnen uitpakken voor de deelname op de arbeidsmarkt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.