economie

Economische groei trekt verder aan, meer banen

13 februari 2015Leestijd: 3 minuten

De economie is in Nederland vorig jaar voor het eerst sinds 2011 weer gegroeid, met 0,8 procent, en dat na twee achtereenvolgende jaren van krimp. Ook in de laatste maanden van 2014 zette de economische groei verder door.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. De groei voldoet daarmee aan de verwachtingen van het Centraal Planbureau, dat eerder rekende op een plus van 0,75 procent.

Stijgende lijn

Ook in de laatste maanden van 2014 trok de economische groei aan. De economie werd in het vierde kwartaal 0,5 procent groter ten opzichte van het voorgaande kwartaal. In het derde kwartaal bleef die groei volgens een nieuwe schatting nog steken op 0,2 procent.

Na een neergang in de eerste drie maanden van vorig jaar is er sinds het voorjaar een stijgende lijn te zien. De bestedingen van consumenten, de investeringen en de export – de uitvoer van producten naar het buitenland – namen toe. De bestedingen van de overheid namen wel licht af.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Volgens het CBS geven consumenten weer meer uit aan onder meer meubels en elektrische apparaten vanwege de stijgende verkoop van huizen en het herstel van de arbeidsmarkt.

Vacatures

Want ook het aantal banen is in het vierde kwartaal van 2014 verder toegenomen. Er kwamen ten opzichte van het kwartaal ervoor 42.000 banen bij – de grootste toename in drieënhalf jaar, weet het statistiekbureau.

Het aantal openstaande vacatures steeg volgens het CBS aan het einde van 2014 met 6.000 tot 119.000 op kwartaalbasis. In vergelijking met een jaar eerder nam het aantal vacatures met 22.000 toe.

Het werkloosheidscijfer verandert daarentegen nauwelijks. Het aantal Nederlanders zonder baan, dat zijn er 633.000, bleef afgelopen kwartaal vrijwel gelijk ten opzichte van de voorgaande periode.

In vergelijking met een jaar eerder daalde het aantal werklozen met ruim 30.000. Wel neemt het aantal langdurig werklozen nog steeds toe, meldt het CBS. Vooral bij 45-plussers is de werkloosheid vaak langdurig. Van deze groep had in het afgelopen kwartaal ruim 60 procent minstens een jaar geen werk.

Ondernemers

‘De vrijdag gepresenteerde cijfers tonen aan dat we de stijgende lijn weten vast te houden,’ zei minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) in een reactie op de nieuwste cijfers.

‘De economische groei zet door en wordt steeds breder gedragen. Bedrijven investeren meer, de export blijft toenemen en ook consumenten leverden in het afgelopen kwartaal een steeds grotere bijdrage aan de groei. Zo zorgen we er gezamenlijk voor dat de economie verder op gang komt.’ De positieve cijfers zijn vooral te danken aan de ondernemers, zei Kamp, want die jagen de economie aan.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.