economie

Sparen of beleggen: hebt u de keuze al gemaakt?

19 januari 2015Leestijd: 3 minuten

Nederlanders hechten veel waarde aan ‘ouderwets’, veilig sparen, slechts een kwart doet aan beleggen. Consumenten doen er desondanks goed aan zich te verdiepen in de financiële mogelijkheden.

Zeker 78 procent van het Nederlandse spaargeld staat op een spaarrekening, blijkt uit onderzoek door vermogensbeheerder BlackRock. Volgens het Centraal Bureau van Statistiek gaat het om een totaalbedrag van zo’n 335 miljard euro aan spaargeld. Ondanks diverse recessies en ruim twintig jaar loonmatiging bleven Nederlanders ook de laatste jaren gemiddeld zo’n 12 procent van hun inkomen opzijzetten ‘voor later’.

Winterslaap

Hoewel Nederlanders in 2013 opeens meer spaargeld opnamen dan dat ze stortten, zit sparen ons nog altijd in het bloed.

Managing director van BlackRock, Bob Hendriks, vraagt zich af of er in deze tijd niet te veel wordt gespaard. ‘Met de lage rente kost het sparen in sommige gevallen juist geld. Beleggen kan een manier zijn om je geld harder voor je te laten werken.’

‘Het is zorgwekkend dat de meeste Nederlanders in een ‘winterslaap’ blijven als het om hun financiën gaat,’ voegt Hendriks daaraan toe.

Spaarcultuur

De vermogensbeheerder heeft natuurlijk een duidelijk belang bij een toename van het aantal beleggingen. Maar met zicht op de toenemende kosten van het levensonderhoud is financieel advies van een deskundige een optie om te overwegen.

Momenteel maakt slechts 16 procent van de Nederlanders hier gebruik van. Het is altijd verstandig om u te verdiepen welke keuze het best past in uw situatie.

Het renteklimaat binnen de Europese Unie is op zijn zachtst gezegd onvoordelig. Grote banken staan op het punt de spaarrente te verlagen tot onder de 1 procent: een historisch dieptepunt. Met een veilige beleggingsstrategie kan er al 2 tot 5 procent rente worden geboekt, vooral nu de economie langzaam aantrekt.

Risico

Beleggen brengt natuurlijk wel meer risico’s met zich mee dan sparen: rendement kan door slechte koersen worden omgezet  in verlies. In tegenstelling tot geld dat ondergebracht is bij een bank, dat krijgt u altijd terug.

Daarnaast vergt beleggen veel tijd en energie, u heeft verstand van zaken nodig om de aandelenmarkt te leren kennen en bij te houden. Ook zijn de kosten van beleggen groter dan bij het sparen, beheerkosten en transactiekosten zorgen voor een lager rendement.

Het kopen van aandelen kan aantrekkelijk zijn wanneer u een hoog rendement nastreeft èn het risico kunt lopen een financiële tegenslag te krijgen.

Zekerheid

Sparen geeft meer zekerheid, maar loont minder. Als de inflatie en rente gelijk zijn, zoals nu bijna het geval, gaat uw koopkracht er door te sparen amper op vooruit.

Het vermogen groeit dan namelijk even snel als de prijzen stijgen, u kunt er niet veel méér van kopen dan voordat u het geld op een rekening wegzette. In december vorig jaar stegen de prijzen gemiddeld met 0,7 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Een andere mogelijkheid is om uw geld weg te zetten in een termijndeposito. Dit is een manier van sparen die iets meer rendement oplevert, maar u moet uw geld wel een tijd kunnen missen. Het geld staat dan voor een bepaalde tijd vast bij de bank. In ruil krijgt u wel een hoger rendement: op dit moment liggen de rentepercentages tussen de 1,5 en 3 procent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.