economie

Dagvaarding ABN AMRO vanwege ‘ondeugdelijke’ renteswaps

12 januari 2015Leestijd: 2 minuten

Pieter Lakeman, onder meer bekend vanwege de DSB-affaire, dagvaardt ABN AMRO vanwege de verkoop van ‘ondeugdelijke’ renteswaps aan mkb’ers. De bank zou mkb’ers met de verkoop hebben ‘misleid’.

Dat meldt Radio EenVandaag maandag, dat de dagvaarding heeft ingezien. Een renteswap is een complex financieel product dat vooral voor het uitbreken van de economische crisis in 2008 werd verkocht.

Rente

Met een renteswap konden mkb’ers de variabele rente ruilen tegen een vaste rente, en zich zo afdekken van de risico’s van rentestijgingen. De rente bleek later niet zo vast te zijn, als de bank deed voorkomen. ABN AMRO kon de rente eenzijdig verhogen.

Veel mkb’ers lijden nu juist verlies door het complexe financiële product. Bovendien moesten bedrijven soms extra geldstortingen doen, omdat de swap door de gedaalde rente een negatieve waarde had gekregen.

Toezichthouder AFM zegt dat Nederlandse banken ongeveer 17.000 van deze rentederivaten aan het mkb hebben verkocht.

Lakeman eist namens een groep klanten van ABN AMRO dat de banken bestaande swap-contracten vernietigen en te veel geïnde rente terugbetalen. Hij roept meer mkb’ers met een swap bij ABN AMRO op zich aan te sluiten bij de eisers. Lakeman spreekt van een ‘ongelooflijk schandaal waar het hele mkb door wordt getroffen’. ‘De maatschappij is verziekt door renteswaps. ABN heeft hierin een belangrijke rol gespeeld.’

Rabobank

Het is niet de eerste keer dat er een klacht wordt ingediend vanwege renteswaps, die ook bij woningcorporaties populair waren. De Stichting Renteswapsschadeclaim diende eerder een claim in namens vierhonderdvijftig ondernemers bij de Rabobank.

Volgens de stichting heeft de bank 430 miljoen euro verdiend aan de verkoop van renteswaps, waarvan 10 procent als bonus ging naar bankmedewerkers die swaps hadden verkocht. Pieter Lijesen, voorzitter van de stichting, zegt dat het gaat om ‘een levensgroot probleem’.

ABN AMRO laat weten de dagvaarding te hebben ontvangen, maar geeft verder geen inhoudelijk commentaar. Over twee weken staat er een gesprek gepland tussen Lijesen en de Rabobank, zodat beide partijen hun positie nader kunnen toelichten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.