economie

Belastingaanslag treft half miljoen Nederlanders méér dan in 2014

14 januari 2015Leestijd: 2 minuten

De afgelopen weken kregen ongeveer een half miljoen mensen méér dan vorig jaar een voorlopige belastingaanslag. Tweede Kamerleden bekritiseren wederom het gebrek aan voorlichting van de Belastingdienst.

Deze 500.000 mensen kregen voor het eerst een brief met de te betalen aanslag omdat de Belastingdienst dit jaar gebruik maakt van recentere gegevens.

Verrassing

Tweede Kamerleden van de PVV en PvdA stelden de brieven woensdag in de Kamer aan de kaak, omdat zij mails hadden ontvangen van ‘verraste’ burgers. Ze eisten opheldering van staatssecretaris Eric Wiebes (VVD) van Financiën.

VVD en CDA wezen de Kamerleden er echter op dat de aanslagen het gevolg zijn van het nieuwste belastingplan van Wiebes, waar de Kamer vorig najaar zelf mee in heeft gestemd. Wel gaven ze toe dat de brief bij veel mensen ‘rauw op het dak’ is gevallen. Ze vinden dat de Belastingdienst er actiever voorlichting over had moeten geven.

Naheffing

De Belastingplannen van staatssecretaris Wiebes kwamen vorig najaar in opspraak, nadat bekend werd dat miljoenen Nederlanders een fikse naheffing van de Belastingdienst konden verwachten. Oppositiepartijen kraakten Wiebes in de Tweede Kamer om deze ‘beginnersfout’: de naheffingen zouden toen honderden euro’s hoger uitvallen dan wat de gedupeerden veronderstelden.

Ook toen was er kritiek op de voorlichting van de fiscus. Wiebes beweerde dat de Belastingdienst een ‘publiekscampagne’ had gehouden om burgers van de naheffing op de hoogte te stellen. Die ‘campagne’ bleek toen echter slechts een klein en moeilijk vindbaar nieuwsberichtje op de site van de Belastingdienst te zijn.

Met de voorlopige aanslag voor de 500.000 ‘nieuwe mensen’ komt de staatssecretaris naar eigen zeggen tegemoet aan de wens van de Kamer om vooraf meer duidelijkheid te scheppen over de hoogte van het te betalen bedrag. In totaal krijgen 2 miljoen mensen in deze periode een voorlopige aanslag over 2015.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.