Waarom het volgend jaar iets beter gaat met de economie

11 december 2014Leestijd: 2 minuten

De vooruitzichten voor de Nederlandse economie zijn iets gunstiger dan eerder werd voorspeld. In 2015 trekt de economische groei aan tot 1,25 procent van het bruto binnenlands product. De werkgelegenheid neemt toe, de werkloosheid daalt.

Dat blijkt donderdag uit de decemberraming van het Centraal Planbureau (CPB) voor 2014 en 2015. Ook het begrotingstekort valt iets lager uit dan het kabinet op Prinsjesdag had voorspeld.

Wat zijn de belangrijkste cijfers uit het rapport?

  • Economische groei trekt aan tot 1,25 procent in 2015
  • Begrotingstekort daalt naar 1,8 procent
  • Werkloosheid daalt tot 6,5 procent
  • Consumptie van huishoudens neemt met 1,25 procent toe
  • Staatsschuld loopt op naar 69,6 procent

Daling

Het CPB concludeert dat het herstel van de economie broos blijft, maar consumenten geven een stuk meer uit dan zij dit jaar hebben gedaan. Dat komt onder meer door de daling van de energieprijzen.

Ook gaan bedrijven meer exporteren dan gedacht, doordat de euro goedkoper wordt. De euro is de afgelopen maanden 7 procent minder waard geworden ten opzichte van de dollar. Bovendien zijn de olieprijzen 30 procent gedaald.

De lichte economische groei stimuleert de werkgelegenheid bij bedrijven, meldt het CPB. De werkgelegenheid bij de overheid en in de zorg daalt volgend jaar. Dat zorgt per saldo voor een daling van de werkloosheid van 6,75 procent in 2014 naar 6,5 procent volgend jaar.

De dalende olieprijzen zorgen voor een laag blijvende inflatie. Voordelig voor huishoudens met een vermogen en voor de koopkracht van alle huishoudens.

De vooruitzichten van het CPB zijn iets positiever dan die van De Nederlandsche Bank. De centrale bank concludeerde dat de groei volgend jaar bescheiden blijft (1,2 procent), na een plus van 0,8 procent dit jaar.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.