Te koop: een vrijstaand huis in Den Andel

30 december 2014Leestijd: 2 minuten

Elke week bespreekt Elsevier een koopwoning. Dit keer een vrijstaand huis in Den Andel, Groningen, dat al vier jaar te koop staat.

In de fraaie Noord-Groningse streek Hogeland met tal van fietsroutes staat dit huis uit 1880, dat is samengetrokken met de aangelegen voormalige werkplaats. Het resultaat is een ruim huis met karakter.

Dat is voor een groot deel te danken aan de werkplaats. Aan de voorkant ervan zitten grote, hoge deuren. Die gaan niet meer open, maar geven wel de geschiedenis van de ruimte weer: vroeger werkte hier een aannemer.

Centrale verwarming

Bouwmateriaal moest rechtop tegen de muur staan, dus was er geen plafond. Wel een paar dikke steunbalken, die opvallen tussen de dunnere balken van later datum. Op de begane grond van de werkplaats is nu een heerlijk rui­me woonkamer.

Fijn voor deze tijd van het jaar is de houtkachel. Ook in de keuken, in het oorspronkelijke woonhuis, kan worden gestookt op hout, maar dat hoeft niet: het hele huis heeft centrale verwarming.

De eigenaar kocht het pand in 1985 voor 126.000 gulden (57.000 euro) en verspijkerde er sindsdien voor zo’n 250.000 euro aan. Zo kreeg het huis vloerverwarming, een nieuwe keuken en badkamer, en twee extra slaapkamers. Er zijn er nu drie: twee in het woonhuis, één op de eerste verdieping van de werkplaats.

Supermarkt

Achter het huis staat een ruime houten schuur met 26 zonnepanelen, die de elektriciteitsbehoefte ruimschoots dekken. Vier kilometer verderop ligt het dorp Baflo, met een basisschool, supermarkt en arts. Groningen is twintig minuten rijden.

Het huis staat al vier jaar te koop: Den Andel ligt op de grens van het aardschokgebied. De vraagprijs zakte al met 110.000 euro tot 375.000 euro. Een gunstige prijs, gezien de ruimte en de keurige staat van onderhoud.

Elsevier 71ste jaargang, nummer 2, 10 januari

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.