Shell-baas Van Beurden: geen paniek om lage olieprijs

18 december 2014Leestijd: 2 minuten

De lage olieprijs is zorgelijk, zegt Shell-CEO Ben van Beurden, maar ‘Shell heeft een langetermijnvisie op de olieprijs. We zien geen reden om die te herzien’.

Van Beurden doet deze uitspraak in het dubbeldikke Kerstnummer van weekblad Elsevier. Ten tijde van het interview met Elsevier stond de olieprijs op 85 dollar per vat. Sindsdien kelderde die hard.

De olieprijs bevindt zich met een prijs van iets meer dan 60 dollar per vat onder het niveau waarop projecten van Shell zijn en worden getest (tussen 70 en 110 dollar).

Naïef

Van Beurden: ‘Onze langetermijnvisie is gekoppeld aan fundamentele economische en demografische factoren en de welvaartsontwikkeling in de wereld. Aan het eind van de eerste helft van deze eeuw is het huidige energieverbruik naar verwachting verdubbeld. Daarin kan niet alleen worden voorzien door alternatieve energievormen uit wind en zon.’

Die vormen zijn nu goed voor een paar procent van de energievoorziening. ‘Dat kan heel snel groeien, en dat hoop ik ook, maar denken dat olie en gas snel overbodig zullen zijn, is naïef. Daarvoor is het energiesysteem te groot en te ingewikkeld.’

Die fundamentele ontwikkelingen bepalen, samen met de mogelijkheden om nieuwe projecten te vinden, op lange termijn de olieprijs. ‘We kunnen niet precies uitrekenen wat die zal zijn, maar we hebben er wel een visie op. Die prijs gaat heus weer omhoog.’

Macht

Van Beurden is nu precies een jaar de hoogste baas bij ’s werelds grootste olie- en gasproducent. Hij denkt er zelf anders over, maar is een machtig man. In april sprak hij de Russische president Vladimir Poetin. Shell heeft belangen in diens land. De problemen in de Oekraïne begonnen zich toen net af te tekenen.

‘Ik ben geen politicus of diplomaat. Ik leg verantwoording af aan aandeelhouders, niet aan kiezers. Maar energie is zo belangrijk dat ze vaak een factor is in een geopolitiek spel. Daar kan ik me niet aan onttrekken.’

Bedrijfsmatig heeft Shell vooralsnog weinig last van de handelsboycot tegen Rusland. ‘Maar als investeerder maak ik me heel veel zorgen. Bedenk wel dat Shell er tientallen miljarden heeft geïnvesteerd in projecten, waaraan tientallen jaren is gewerkt. Vaak onder aanmoediging van politici, want economische onderlinge afhankelijkheid zou goed zijn voor Europa, Rusland en de rest van de wereld.’

‘Het is mijn taak om duidelijk te maken wat eventueel de korte- en langetermijneffecten kunnen zijn op economisch en energietechnisch vlak. Dat is mijn competentie. Politici en diplomaten moeten het conflict oplossen. Ik geef mijn mening. Ik heb geen macht, ik heb mogelijkheden.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.