Media: aanpak wildgroei pgb’s, en KLM schrapt managementlagen

12 december 2014Leestijd: 2 minuten

Staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, Volksgezondheid) pakt vanaf volgend jaar de wildgroei aan persoonsgebonden budgetten (pgb’s) aan. En de Tweede Kamer wil klokkenluiders beter beschermen. Het mediaoverzicht van 12 december.

* Van Rijn wil oneigenlijk gebruik van pgb’s, een bedrag waarmee langdurig zorgbehoevenden zelf zorg kunnen inkopen, tegengaan. De Sociale Verzekeringsbank moet de budgetten vanaf volgend jaar centraal uitkeren, meldt De Telegraaf. Nu zijn er meer overheidsdiensten bij betrokken.

Met de uitkeer van ongeveer 130.000 pgb’s is jaarlijks bijna 2,5 miljard euro gemoeid, en er wordt volop gefraudeerd.

* Wie misstanden bij de overheid of bedrijven aankaart, wordt vaak slecht behandeld. De Tweede Kamer wil daar wat aan doen, meldt de Volkskrant. Zeven partijen, onder aanvoering van de SP, pleiten in een wetsvoorstel voor een Huis voor Klokkenluiders, dat melders van misstanden rechtsbescherming biedt en zelf ook onderzoek doet naar klokkenluidermeldingen.

Het Huis voor Klokkenluiders wordt een zelfstandig bestuursorgaan, dat losstaat van de centrale overheid en krijgt een budget van ongeveer 3,5 miljoen euro op jaarbasis. Het huis moet jaarlijks vierhonderd tot zeshonderd klokkenluiders helpen.

* Britse geheime diensten hebben gevraagd om aanpassingen in het CIA-rapport over martelpraktijken, meldt The Guardian. De geheime diensten van Groot-Brittannië werden ook genoemd, maar in het belang van de nationale veiligheid wilden de diensten dat de passages werden geschrapt.

* Leerlingen van de basisschool krijgen steeds vaker onterecht een vwo-advies, blijkt uit onderzoek van onderwijssociooloog Jaap Dronkers, waarover het AD bericht. Het zijn vooral hoogopgeleide ouders die leraren onder druk zetten om hoger te adviseren voor de middelbare school.

Het voortgezet onderwijs mag niet meer alleen selecteren op basis van de cito-toets. Volgens Dronkers ligt daardoor alle druk bij de leerkracht. ‘Het is wachten op het eerste geval van omkoping,’ zegt Dronkers tegen de krant.

* De KLM-directie wil snoeien in het aantal managementlagen, meldt Het Financieele Dagblad. President-directeur Pieter Elbers zegt dat de aanpak van het management een van de maatregelen is om in totaal 700 miljoen euro te bezuinigen.

Sommige afdelingen bij KLM hebben negen hiërarchische lagen. Elbers wil er daar twee van wegsnijden. Het is nog onduidelijk hoeveel banen er worden geschrapt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.