Goedkoop speelgoed: pas op, aanbiedingen kunnen misleiden

20 november 2014Leestijd: 3 minuten

De feestdagen staan voor de deur: reden voor winkeliers om flinke kortingen aan te bieden. Maar bent u echt goedkoper uit? Uit onderzoek blijkt dat consumenten vaak niet echt minder betalen dan in de periode daarvoor.

De Consumentenbond onderzocht ook dit jaar weer in hoeverre er sprake is van echte aanbiedingen nu ouders weer massaal speelgoed gaan kopen.

Goedkoper

De bond heeft onderzocht of consumenten goedkoper uit zijn, bij de zogenoemde van/voor-aanbiedingen. Naar nu blijkt wordt in veel gevallen de hoogste van-prijs genomen, bijvoorbeeld de adviesprijs van de fabrikant, ook al biedt een winkel het product zelf goedkoper aan.

Zo heeft wehkamp.nl een bordspel in de aanbieding van The Voice of Holland: van 34,99 euro voor 32,99 euro. Je bent twee euro goedkoper uit, zou je denken, maar niets is minder waar. Half oktober werd het spel nog aangeboden voor 19,99 euro.

Bol.com blijkt het meest te sjoemelen met aanbiedingen, concludeert de Consumentenbond. Driekwart van de aanbiedingen in de webwinkel klopt niet. Bij Wehkamp en Fonq gaat het om ruim de helft van alle aanbiedingen.

Grote speelgoedwinkels als Bart Smit, Intertoys en ToysXL gebruiken ook vaak nepaanbiedingen, maar in mindere mate.

Leveranciers

Bol.com-directeur Daniel Ropers vindt niet dat zijn bedrijf iets fout doet. De prijs waar de webwinkel naar verwijst, is de consumentenadviesprijs die door leveranciers wordt vastgesteld. Als er geen adviesprijs beschikbaar is, baseert bol.com zich op prijzen die andere winkels hanteren.

Wehkamp heeft de Consumentenbond al toegezegd binnenkort zijn manier van aanbiedingen presenteren, aan te passen.

Ook al zijn er veel nep-aanbiedingen, toch zeggen retailexperts dat winkeliers deze periode stunten met prijzen. Retailexpert Paul Moers zei eerder deze maand dat er totale paniek heerst.

‘Terwijl het nu tijd is om het geld te verdienen, raken ketens volledig in paniek. De omzet staat onder druk, de reserves zijn bij veel ondernemingen volledig uitgeput en er zijn geen lichtpuntjes,’ zegt Moers.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.