Frankrijk vraagt Europa om hulp voor ex-Air France-medewerkers

11 november 2014Leestijd: 2 minuten

Frankrijk krijgt 25.9 miljoen euro uit een Europees fonds om ontslagen werknemers van Air France weer aan een baan te helpen.

Dit meldt de Europese Commissie in een persbericht. Het geld zou worden vrijgemaakt uit het European Globalisation Adjustment Fund (EGF) en is nu naar het Europees Parlement en de Europese Raad van Ministers gestuurd voor definitieve goedkeuring. Met het geld zou de Franse overheid 3886 van de ontslagen werknemers gaan helpen bij het vinden van een nieuwe baan.

Daling

Frankrijk klopte bij het fonds aan nadat 5213 werknemers van Air France hun baan verloren. De ontslagen volgden uit een hevige daling van het Europese marktaandeel in de internationale luchtvaart in de afgelopen jaren.

In de periode van 2008 tot 2012 maakte de luchtvaartsector wereldwijd een groei door van 4.6 procent per jaar. Het luchtvaartverkeer tussen Europa en de rest van de wereld groeide echter langzamer met een percentage van 2.4 procent.

Hierdoor verkleinde de globale marktwaarde van Europese luchtvaart. Air France was hier door schulden en ontoereikende beurskapitalisatie niet tegen opgewassen en voerde duizenden ontslagen door. Het gaat nog altijd slecht met de Franse luchtvaartmaatschappij.

De Europese luchtvaart neemt nu 38 procent van het totale luchtverkeer in, een percentagepunt minder dan in 2012. Het Midden-Oosten is de snelst groeiende regio ter wereld wat betreft luchtvaart: het luchtverkeer uit die regio groeide met bijna elf procent in 2010 en neemt nu 9 procent van alle luchtvaart in.

Solidariteit

Volgens de Europese Commissie zal het vrijgemaakte budget worden gebruikt voor onder meer carrièrebegeleiding, beroepsopleidingen, financiële bijdrages aan nieuwe ondernemingen en ‘noodzakelijke vergoedingen’. Het gehele pakket zou ongeveer 52 miljoen euro kosten en zou dus voor de helft door het EGF gefinancierd worden.

Marianne Thyssen, de EU-commissaris voor Arbeid, zegt over het fonds: ‘Het is een concrete uiting van Europese solidariteit (…). Met dit fonds helpen we werknemers die moeite hebben met de transitie naar een nieuwe baan.’

Het fonds is opgezet om Europese overheden financiële oplossingen te bieden voor ‘de gevolgen van globalisatie’. De toename in handel met de rest van de wereld leidt namelijk over het algemeen tot meer werkgelegenheid, maar kan in sommige sectoren ook tot baanverlies leiden.

In 2013 heeft het fonds in totaal al 53.5 miljoen aan steun uitgekeerd aan Europese overheden. In juni heeft het fonds toegezegd om Nederland 1.6 miljoen euro te geven aan hulp voor de bouwsector.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.