Bent u gescheiden? Dit verandert er volgend jaar

27 november 2014Leestijd: 2 minuten

De fiscale aftrek voor kinderalimentatie vervalt op 1 januari. Voor gescheiden stellen is dat een flinke strop. Betalers en ontvangers zouden opnieuw een draagkrachtberekening moeten laten maken.

Het aantal vrouwen die partneralimentatie ontvangen, daalde de afgelopen jaren licht, blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bij de ruim 35.000 echtscheidingsgevallen in 2013 kreeg één op de zes vrouwen alimentatie toegekend. In 2007 was dat nog één op de vijf.

Slechts bij 1 procent van de echtscheidingen is het de man die alimentatie krijgt. Ook de gemiddelde bedragen nemen licht af. In 2013 was de partneralimentatie gemiddeld 980 euro per maand.

Betalen

Voor betalers is het prettig dat ze minder hoeven te betalen aan hun ex, maar onder de kinderalimentatie komen ze niet zomaar uit. Die wordt bepaald op basis van landelijke normen, waar je als ouders alleen in onderling overleg vanaf kunt wijken.

Ben je daar in het verleden samen goed uitgekomen, dan wacht er nu een volgende hobbel: vanaf januari 2015 vervalt de aftrek van die kinderalimentatie. Nu zijn de kosten voor levensonderhoud voor kinderen tot 21 jaar nog aftrekbaar, waardoor de netto-alimentatielast lager is.

Daaraan zitten wel voorwaarden: zo mag de alimentatiebetaler zelf voor het kind geen kinderbijslag ontvangen, het kind mag geen studiefinanciering krijgen en er moet een minimumbedrag aan kosten voor het levensonderhoud van het kind zijn gemaakt.

Voor de aftrek gelden vaste bedragen. Zo is de aftrek bij kinderen van 12 tot 18 jaar, bij 416 euro aan kosten van levensonderhoud per kwartaal, 250 euro per kwartaal. Toch zuur als dat vervalt, te meer omdat veel ex-stellen er bij het vaststellen van de kinderalimentatie rekening mee hielden.

Het is helemaal vervelend als de betaler het goed vond om meer te geven, omdat het bedrag toch aftrekbaar was. Voor de ontvanger verandert er in principe niets, want kinderalimentatie wordt niet belast.

Verzachten

Onbekend is of de kinderalimentatienormen worden aangepast. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken suggereerde dat ex-partners de gevolgen kunnen verzachten door zelf de hoogte van de alimentatie aan te passen. ‘In de praktijk zal dat vaak niet lukken,’ zegt advocaat Joëlle Linders van Spectrum Advocaten in Haarlem.

‘Als de kinderalimentatie eenmaal vastligt, gaat de ontvanger niet gemakkelijk akkoord met minder.’ Ze krijgt veel vragen over het vervallen van de aftrekpost. ‘Wij adviseren om opnieuw een draagkrachtberekening te laten maken en op basis daarvan te beslissen of je het alimentatiebedrag wilt aanpassen. In overleg of anders via de rechter.’

Tot zo’n gang naar de rechter beslis je niet zomaar. ‘Dat kost snel 2.000 euro. Gaat het slechts om een geringe achteruitgang in draagkracht, dan verdien je dat niet snel terug.’ Bovendien is nog niet duidelijk of de rechter de verlaging zal toewijzen, puur op basis van de gewijzigde fiscaliteit. Dat moet nieuwe jurisprudentie uitwijzen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.