Waarom geldtransporteur Brink’s meer dan helft banen schrapt

17 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

Brink’s wordt naar eigen zeggen gedwongen tot een reorganisatie. Daardoor verdwijnen er 600 van de in totaal 1.080 banen en moeten drie vestigingen sluiten.

Het gaat om vestigingen in Rotterdam, Zwolle en Arnhem, meldt de geldtransporteur vrijdag. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. Hoe zit dat?

Terugloop

De geldtransporteur gaat over tot het schrappen van banen, omdat de grootste klant, de Rabobank, vanaf 1 juli volgend jaar gaat samenwerken met andere geldtransporteurs. Daardoor heeft de Brink’s te maken met ‘flink gewijzigde marktomstandigheden’. De reorganisatie ook hangt samen met een terugloop in het gebruik van contant geld door de opkomst van pinbetalingen.

Enkele jaren terug besloten de Nederlandse grootbanken daarom dat zij de geldverwerking efficiënter moesten gaan organiseren. In 2011 richtten zij hiervoor Geld Service Nederland (GSN) op. Die organisatie schreef een gezamenlijke tender – een soort aanbesteding –  uit voor het geldtransport.

Werk

Ook Brink’s reageerde hierop, maar de opdracht werd uiteindelijk gegund aan concurrenten G4S en Wincor Nixdorf. Brink’s heeft hierover verschillende keren geklaagd bij toezichthouder ACM, maar die heeft er als concurrentiewaakhond geen problemen mee dat de banken samen optrekken bij het inkopen van geldtransport.

‘Brink’s bleek niet de beste,’ zegt Geert Eikelboom, algemeen directeur van GSN, in een reactie op het banenverlies. Hij benadrukt dat in het selectieproces niet alleen is gekeken naar de laagste prijs.

Ook kwaliteitskenmerken waren volgens hem belangrijk. De reorganisatie betekent volgens hem niet dat er werk uit Nederland verdwijnt, want de branchegenoten krijgen er door de ‘zorgvuldige’ keuze van Rabo en GSN juist werk bij.

Wereldspeler

Brink’s Nederland is onderdeel van het Amerikaanse The Brink’s Company, een wereldspeler op het gebied van beveiligd transport en beheer van contante geldstromen.

De activiteiten in Nederland genereerden vorig jaar een omzet van circa 120 miljoen dollar (bijna 94 miljoen euro). De zaken die overblijven zullen zo’n 40 miljoen dollar aan opbrengsten behalen, schat de onderneming.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.