Nederlandse banken doorstaan ‘stresstest’: vier vragen

26 oktober 2014Leestijd: 3 minuten

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het afgelopen jaar 130 grootste banken in Europa aan een zogenoemde ‘stresstest’ onderworpen. Daaruit is gebleken dat in elk geval de Nederlandse financiële instellingen er goed voor staan.

Dat heeft de ECB zondag bekendgemaakt. Elsevier zet vier vragen en antwoorden over deze bankentest op een rij.

1. Welke Nederlandse banken zijn onder de loep genomen?

Het gaat om ING, Rabobank, ABN Amro, SNS, Bank Nederlandse Gemeenten, de Waterschapsbank en de Nederlandse onderdelen van RBS. De financiële instellingen beschikken over ruim voldoende kapitaalbuffers volgens de ECB.

De stresstest heeft aangetoond dat de Nederlandse banken zelfs bij economisch zwaar weer het hoofd boven water kunnen houden. Op een totaalbedrag van 81 miljard euro hoeven ze slechts voor 3 miljard aan aanpassingen te doen.

De ECB vond wel enkele tekortkomingen in de boeken van de Nederlandse banken. Daardoor kwam de kapitaalpositie van die banken wat lager uit dan ze zelf eind vorig jaar inschatten, maar de instellingen bleven ruimschoots binnen de door de ECB gestelde norm.

Dat zorgt voor opgeluchte reacties. ‘Ze bevestigen de sterke kapitaalpositie van de bank,’ meldt de Rabobank. Gerrit Zalm, bestuursvoorzitter van de ABN Amro, zegt ‘heel tevreden’ te zijn.

2. Wat is dat precies, een ‘stresstest’?

De banken werden aan een stevige stresstest onderworpen om te zien of ze bij een diepe economische crisis overeind blijven staan. De ECB heeft de balansen van de banken doorgelicht om te kijken of er geen verborgen verliezen waren. De centrale bank wilde vaststellen of banken de waarde van hun bezittingen en de risico’s die ze lopen, goed inschatten.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De stresstest is strenger dan de onderzoeken van 2010 en 2011. Toen slaagden SNS Reaal en Dexia voor die test, maar moesten ze later toch met veel overheidsgeld worden gered.

3. Waarom voert de ECB zo’n onderzoek uit?

Over een paar dagen, begin november, neemt de ECB het toezicht over de grote Nederlandse banken, en ongeveer 120 andere banken in de eurozone, over van de nationale toezichthouders zoals De Nederlandsche Bank.

Dat is het ‘startschot’ tot de veelbesproken bankenunie, het stelsel van veiligheidsmaatregelen waartoe Brussel vorig jaar heeft besloten om te voorkomen dat er ooit weer een nieuwe eurocrisis kan ontstaan.

Het diepgravende onderzoek was nodig om de uitgangspositie van de banken te kennen voordat zij toetreden tot de bankenunie. Dit nieuwe stelsel moet voorkomen dat omvallende banken nog langer gered moeten worden door belastingbetalers. Banken moeten zich in de toekomst zelf redden.

4. Welke banken uit welke landen hebben de test niet doorstaan?

De gezakte 25 banken komen uit Italië, Oostenrijk, België, Griekenland, Portugal, Cyprus en Ierland. Daarvan zijn er nu 13 nog te zwak om een nieuwe crisis te doorstaan. Zij moeten hun buffers de komende maanden aanvullen, vindt de ECB.

Onder meer de Italiaanse instellingen Banca Monte dei Paschi en Banca Carige  en de National Bank of Greece voldeden niet aan de voorwaarden. Zij moeten binnen twee weken laten weten hoe ze hun zaken op orde denken te krijgen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.