‘Koploper’ Nederland wisselt gegevens uit met 51 landen

29 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

Nederland gaat belastinggegevens uitwisselen met 51 andere landen om belastingontduiking tegen te gaan.

Daar tekende Jeroen Dijsselbloem (PvdA), minister van Financiën, woensdag een verklaring over in Berlijn.

Koploper

De regeling gaat vanaf september 2017 in. De Nederlandse Belastingdienst gaat met de belastingdiensten van de landen uit de kopgroep financiële gegevens uitwisselen op basis van de Common Reporting Standard (CRS).

Volgens minister Dijsselbloem is Nederland een koploper wat betreft het aanpakken van internationale belastingontduiking. Hij noemt de CRS een ‘grote stap voorwaarts op mondiaal niveau’.

Belastingontduikers

Met de CRS worden belastinggegevens over 2016 uitgewisseld. Financiële instellingen worden met deze verklaring verplicht om hun klanten te gaan identificeren op basis van de CRS. Ze moeten nagaan waar hun klanten wonen en waar ze dus mogelijk belasting over hun inkomsten moeten betalen.

Het systeem registreert en rapporteert over zowel personen als bedrijven. De informatie wordt doorgegeven aan landen die dezelfde heffingsstandaard gebruiken als Nederland. Met het systeem kunnen dus niet alleen Nederlandse belastingontduikers worden gepakt maar ook inwoners van andere landen die de Nederlandse staat nog geld verschuldigd zijn.

Nederland sloot in 2013 een soortgelijke overeenkomst met de Verenigde Staten. Met deze overeenkomst wordt niet alleen belastingontduiking maar ook zwart sparen, waarbij de spaarder geen belasting betaalt, aangepakt. Deze overeenkomst geldt momenteel nog niet: hij gaat in september 2015 in.

Gevoelig

De invoer van de CRS heeft vooral gevolgen voor financiële en fiscale instellingen. Voor deze bedrijven betekent de invoer van het systeem dat ze een grotere verantwoordelijkheid hebben tegenover overheden om gevoelige informatie te rapporteren, en dus ook meer informatie moeten verzamelen.

Daarnaast zal de administratie van bedrijven waarschijnlijk gestandaardiseerd worden zodat informatie sneller en efficiënter tussen landen uitgewisseld kan worden.

In hoeverre de CRS gevoelig is voor datalekken en andere privacy-inbreuken zal nog moeten blijken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.