economie

ASML: rol overheid bij beschermen bedrijven

09 april 2017

AMSTERDAM (ANP) – De overheid moet een rol spelen bij het beschermen van grote Nederlandse bedrijven bij een mogelijke buitenlandse overname. Dat zei topman Peter Wennink van chipmachinefabrikant ASML zondag in het tv-programma Buitenhof.

,,Als samenleving investeer je in bedrijven, bijvoorbeeld door via fiscale regelingen onderzoek te subsidiëren en door de belastingdruk te verlagen. Dan mag je ook wat terugvragen, dat is geen gek idee”, zei Wennink over bemoeienis vanuit de overheid bij buitenlandse overnamepogingen. ,,We moeten daarin ook niet naïef zijn. In de Verenigde Staten en in Duitsland hebben ze dit soort regelingen ook. Daar knippert niemand met zijn ogen als er een stokje wordt gestoken voor pogingen om een bedrijf over te nemen.”

Wennink deed zijn uitspraken in het licht van de recente poging van Kraft Heinz om Unilever te kopen. Daarnaast probeert AkzoNobel uit alle macht een overname door het Amerikaanse PPG Industries te voorkomen. Over buitenlandse interesse voor ASML maakt Wennink zich ,,geen concrete zorgen”. Een overname door bijvoorbeeld grote klanten als Intel of Samsung zou volgens hem op te veel mededingingsbezwaren stuiten.

Brainport

ASML, uit Veldhoven, is een van de belangrijkste bedrijven van Nederland. Vanuit die rol pleitte Wennink nogmaals voor meer aandacht voor de technologische industrie in de omgeving van Eindhoven. Afgelopen week werd vanuit de Brainport al gevraagd om ruim 10 miljard euro aan overheidsinvesteringen in de komende vier jaar.

Wennink sprak in dit verband van ,,randstedelijke onwetendheid” over de enorme rol van de regio voor de Nederlandse economie. Voor een inhaalslag moet daarbij volgens hem geld worden gestoken in onderwijs en infrastructuur en in zaken als cultuur en sport, zodat de leefomgeving aantrekkelijker wordt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.